G7 із партнерами започаткували "Партнерство з чистої енергетики" для України

Понеділок, 4 грудня 2023, 21:29

Учасники "Групи семи плюс", до якої входять країни G7 та їхні партнери, у понеділок разом із Україною оголосили про створення розширеного "Партнерства з чистої енергетики", покликаного допомогти у повоєнній відбудові українського енергетичного сектора.

Як пише "Європейська правда", цю домовленість сторони оголосили у межах глобального кліматичного саміту COP28 у Дубаї.

"Партнерство з чистої енергетики" буде форумом для обговорення, координації та обміну знаннями для підтримки у відновленні, реформуванні й залученні приватного сектору до переходу України до чистої енергетики.

Механізм об'єднує уряд України, двосторонніх донорів, ключові міжнародні організації та фінансові установи, а також представників приватного сектора.

Реклама:

Серед ключових завдань, яким сприятиме "Партнерство", згадуються подальша лібералізація ринку електроенергії й перехід до ринкових тарифів, енергоефективність, а також розширення комерційної участі в енергетичному секторі.

Кулеба з колегами з G7+ обговорив підтримку енергосистеми України взимку

Окремо вказується, що "Партнерство з чистої енергетики" буде координувати зусилля в межах так званого Плану України – документа, який визначить перелік конкретних реформ для залучення міжнародної фінансової допомоги на наступні чотири роки.

У межах COP28 Міністерство енергетики України та Міністерство довкілля й енергетичної безпеки Італії домовилися співпрацювати у сфері енергетичного переходу і відновлюваних джерел енергії.

США раніше оголосили про надання Україні 25 мільйонів доларів на відновлення постраждалого від російських атак енергетичного сектора.

Читайте також: Реформа під обстрілами: чого чекає ЄС від України в енергетиці та зеленому порядку денному

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: