Глава Єврокомісії попередила Китай про торговельний дисбаланс напередодні саміту

Вівторок, 5 грудня 2023, 15:40

Напередодні ключового саміту з Китаєм глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що країни-члени Європейського Союзу не будуть "вічно терпіти" зростаючий дисбаланс у торгівлі з Китаєм.

Про це фон дер Ляєн сказала у вівторок в інтерв'ю кореспонденту AFP, пише "Європейська правда".

"У нас є інструменти для захисту нашого ринку", – сказала фон дер Ляєн.

Вона підкреслила, що Європа не намагається "від'єднатися" від китайського центру сили, але хоче "знизити ризики" зв'язків, які стали занадто односторонніми.

Реклама:

"Ми бачимо зростаючий торговий дисбаланс. За останні два роки торговельний дисбаланс подвоївся і зараз становить майже 400 мільярдів євро", – сказала вона.

"Європейські лідери не будуть за якийсь час миритися з дисбалансом у торговельних відносинах…Але ми вважаємо за краще мати рішення шляхом переговорів. І це той вибір, який, наприклад, зараз лежить на столі, і я думаю, що в інтересах Китаю також уважно придивитися до цього вибору", – додала глава ЄК.

Фон дер Ляєн разом з головою Євроради Шарлем Мішелем відвідають Пекін у четвер для участі в саміті ЄС-Китай.

Це буде перший очний саміт між брюссельськими лідерами та президентом Китаю Сі Цзіньпіном і прем'єр-міністром Лі Цянем з 2019 року. Саміт зосередиться на торгівлі та війнах в Україні та на Близькому Сході.

За даними видання Politico, Мішель скоротить свій візит на саміт з Китаєм на тлі ризиків, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може зірвати саміт лідерів ЄС в середині грудня через українські питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: