Politico: Макрон зберігає оптимізм щодо спроб переконати Орбана підтримати Україну

Четвер, 7 грудня 2023, 12:20

Президент Франції Емманюель Макрон оптимістично налаштований щодо можливості переконати прем’єра Угорщини Віктора Орбана змінити його позицію щодо підтримки України до саміту лідерів ЄС 14-15 грудня.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на численні дипломатичні джерела, пише "Європейська правда".

Європейські дипломати розходяться в думках щодо того, чи справді угорський лідер має намір зірвати підтримку України, чи він просто намагається шантажувати Брюссель, йдеться у публікації.

У Орбана підтвердили його зустріч із Макроном, але мети не називають

Реклама:

У той час як деякі дипломати і посадовці ЄС вже планують обхідні шляхи або намагаються протистояти негативним публікаціям у пресі, які можуть з'явитися після провалу Європейської Ради наступного тижня, інші зберігають оптимізм, що вони знайдуть вихід із ситуації. Макрон належить до останньої групи.

Макрон сподівається, що за вечерею в Парижі вони з Орбаном зможуть досягти компромісу до наступного тижня.

"Угорці займають жорсткі позиції, вони нарощують важелі впливу на переговори. Якщо вони це роблять, то для того, щоб дати Віктору Орбану можливість вести переговори... Зараз ми вступаємо в більш активну фазу переговорів, з переговорами на вищому рівні (між Орбаном і Макроном. – Ред.)", – сказав один французький дипломат.

"Те, що зараз робить Угорщина, має сенс лише в тому випадку, якщо вона намагається знайти вихід", – додав французький дипломат. 

На думку кількох французьких посадовців, рішення Орбана прийняти запрошення вечері з Макроном саме по собі є позитивним знаком.

Дипломати з інших країн ЄС загалом привітали спробу знайти компроміс з боку Макрона, що відбувається напередодні марафону зустрічей представників ЄС у неділю, де вони сподіваються досягти домовленості до того, як лідери ЄС вирушать до Брюсселя. 

Politico: Макрон запросив Орбана, аби переконати щодо вступу України у ЄС

Але ідея Макрона переконати Орбана також викликала критику, враховуючи, що французький президент і раніше намагався знайти компроміси з іншими політичними лідерами, але зазнавав невдачі. 

"Він продовжує намагатися і продовжує зазнавати невдач. Він пробував це з Трампом, потім з Путіним, і пробує з Орбаном", – сказав інший дипломат ЄС, додавши, що ціною цих останніх особливих відносин стали поступки Орбану, які послабили ЄС.

"Вони продовжують годувати монстра і дивуються, чому він повертається більшим і просить більше", – зазначив дипломат.

Інший паризький посадовець визнав, що "Макрон має слабкість до поганих хлопчиків. Це кидає йому інтелектуальний виклик".

Президент Франції Емманюель Макрон запросив 7 грудня угорського прем’єра для пошуку компромісу щодо початку переговорів з Україною про її вступ до ЄС. 

Напередодні прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас провела телефонну розмову з Орбаном – вона теж намагалася переконати його у важливості підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: