У Суді ЄС звинуватили Польщу і Чехію у порушенні виборчого права Євросоюзу

Четвер, 11 січня 2024, 12:24

Польща і Чехія порушили законодавство ЄС, відмовивши іншим громадянам Євросоюзу, які не є громадянами цих двох країн, але проживають на їхній території, у праві бути членами політичних партій.

Такого висновку дійшов генеральний адвокат Суду ЄС Жан Рішар де ла Тур, повідомляє "Європейська правда".

"Відмовляючи у наданні права на членство в політичній партії громадянам ЄС, які не є громадянами Польщі або Чехії, але проживають у цих країнах, ці держави-члени порушили виборче законодавство Європейського Союзу", – йдеться у висновку адвоката.

Чинне законодавство Польщі та Чехії надає право бути членом політичної партії лише громадянам цих країн. Як наслідок, на думку Єврокомісії, громадяни ЄС, які проживають у цих країнах-членах, але не є їхніми громадянами, не можуть реалізувати своє право бути кандидатами на місцевих та європейських виборах на тих самих умовах, що й громадяни Польщі та Чехії.

Реклама:

Вважаючи, що така ситуація призводить до дискримінації за національною ознакою, несумісної зі статтею 22 Договору про ЄС, Єврокомісія подала два позови проти Польщі та Чехії до Суду Європейського Союзу.

Висновок генерального адвоката є прелюдією до винесення рішення у справі. Суд ЄС може погодитися з ним, і часто так і відбувається, але може також винести зовсім інше рішення.

Нагадаємо, у 2021 році Суд Євросоюзу зобов'язав Польщу виплачувати Європейській комісії штраф у розмірі один мільйон євро на день за відмову призупинити застосування законодавства про повноваження тодішньої Дисциплінарної палати Верховного суду – яка, на думку суддів, суперечила верховенству права й праву Євросоюзу.

У грудні 2023 року польський Конституційний суд оголосив неконституційними правила Європейського Союзу, на підставі яких Суд ЄС раніше наклав на Польщу штрафні санкції у справах про шахту в Турові й колишньої Дисциплінарної палати Верховного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: