В Ісландії почали моніторинг найактивнішого вулкана країни через загрозу виверження

Четвер, 11 січня 2024, 21:01

Департамент цивільного захисту та управління надзвичайними ситуаціями Ісландії 11 січня почав посилене спостереження за вулканом Грімсвотн на півдні країни через зростання його активності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reykjavik Grapevine.

Ісландська влада оголосила так звану фазу невизначеності щодо Грімсвотну через йокульлауп, який триває останні кілька днів. Це ісландське слово, яким називають характерні для тамтешніх вулканів паводки в результаті виверження під льодовиком.

Окрім йокульлаупу, в районі Грімсвотну вранці 11 січня зафіксували землетрус магнітудою 4,7 – найбільший з початку спостережень у 1991 році.

Реклама:

Ісландський геолог Магнус Тумі Гудмундссон вважає, що вулкан зараз перебуває в періоді підвищеної активності, який може тривати від 60 до 80 років.

На півдні Ісландії, де може поновитися виверження вулкана, стався значний землетрус

Востаннє йокульлауп у Грімсвотні відбувся у 2004 році. Раніше після нього щонайменше двічі – у 1934 і 1922 роках – наставало виверження вулкана. Водночас "льодовикові повені" траплялися й без виверження, наприклад у 2021 та 2022-му.

Нагадаємо, що 18-22 грудня минулого року на ісландському півострові Рейк’янес тривало виверження вулкана, яке було інтенсивнішим, ніж попередні виверження у цій частині Ісландії.

Були побоювання, що потік лави піде у напрямку міста, тому Гріндавік намагалися завчасно захистити за допомогою мурів. Місцевих мешканців кілька разів евакуйовували – на етапах очікування виверження і тоді, коли воно врешті почалося. 

У тижні, що передували виверженню, цей район потерпав від значних підземних поштовхів, внаслідок чого на дорогах з’явилися глибокі тріщини і постраждали домівки багатьох мешканців Гріндавіка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: