Греція перебрала на себе командування постійними військово-морськими силами НАТО

Понеділок, 15 січня 2024, 20:49

Грецький капітан Фотис Параскевас перебрав на себе обов'язки командувача Другої постійної морської протимінної групи НАТО (SNMCMG2).

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Церемонія передачі повноважень відбулась на військово-морській базі Ла Спеція в Італії в п'ятницю, про що в понеділок повідомив Генеральний штаб національної оборони Греції.

Італійський капітан Етторе Ронко передав обов'язки капітану Параскевасу на борту корабля загального забезпечення "Геракліс" у п'ятницю. На заході був присутній контр-адмірал НАТО Стефан Д. Паулі.

Реклама:

Участь Греції в SNMCMG2, одному з двох постійно діючих військово-морських угруповань НАТО з протимінних операцій, посилює її роль у забезпеченні безпеки на морі, особливо в Середземноморському регіоні.

SNMCMG2 забезпечує НАТО можливостями негайного оперативного реагування, зокрема в складі Сил реагування НАТО (NRF), в мирні, кризові і напружені періоди. Ротація командування між країнами-учасницями відбувається раз на пів року.

Нагадаємо, минулого тижня Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі з початку війни в Україні.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну румунські, болгарські та турецькі військові водолазні команди регулярно знешкоджують міни, що дрейфують у їхніх водах. У жовтні вперше стало відомо, що ці три країни обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін.

Ці мінно-тральні сили не вважатимуться операцією НАТО, але стануть першою великою спільною дією чорноморських союзників з часу, коли президент РФ Владімір Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: