У Сенаті США можуть наступного тижня розглянути проєкт, що розблокує фінансування для України

Четвер, 18 січня 2024, 07:49

Сенат США, ймовірно, наступного тижня розглядатиме пропозицію двопартійної домовленості, яка дозволить розблокувати фінансування на військову допомогу для України. 

Як повідомляє The Hill, про це сказав лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконелл, пише "Європейська правда".

Макконел каже, що очікує розгляду двопартійної угоди у Сенаті щодо безпеки південного кордону і фінансування для України наступного тижня.

Він висловив впевненість, що перемовники розкриють деталі домовленості у найближчі кілька днів. 

Реклама:

"Моє припущення – що ми напевно будемо розглядати це у Сенаті наступного тижня", – зазначив Мітч Макконел. 

У Республіканській партії кажуть, що основним каменем спотикання залишається суперечка щодо повноважень президента достроково відпускати затриманих на кордоні мігрантів. 

Макконелл вважає, що компромісу все ж досягнуть і зараз – найкраща нагода ухвалити цей пакет рішень, тому що навіть якщо вибори 2024 року будуть переможними для республіканців, то демократи, ймовірно, все одно зможуть заблокувати у Сенаті проєкти щодо кордону, з якими не будуть згодні. 

З позитивним прогнозом виступив і лідер демократів Чак Шумер. 

"Я вперше оптимістичний. Перший раз, на мою думку, шанси на те, що це буде схвалено у Сенаті, більші, аніж ймовірність, що проєкт не буде схвалений", – сказав він. 

Водночас Макконелл не впевнений, чи проєкт у разі схвалення у Сенаті так само успішно підтримають у Палаті представників, де спікер Майк Джонсон перебуває під великим тиском консервативного крила республіканців. 

Минулого тижня, як повідомляли, демократи в Палаті представників відхилили вимоги спікера Майка Джонсона щодо нових суворих заходів безпеки кордонів в обмін на підтримку допомоги Україні.

Нагадаємо, у проєкті передбачено понад 60 млрд доларів на підтримку України, 14 млрд доларів для Ізраїлю і така ж сума – на заходи протидії нелегальній міграції на південному кордоні.

У Білому домі раніше заявили, що вже не мають грошей для нової військової підтримки України до її ухвалення Конгресом США.

17 січня відбулася зустріч президента Джо Байдена з лідерами Конгресу, на якій він закликав швидше розблокувати фінансування для підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: