ЄС схвалив спецрежим санкцій проти ХАМАС та "Ісламського джихаду в Палестині"

П'ятниця, 19 січня 2024, 19:42

Рада Європейського Союзу 19 січня схвалила режим спеціальних обмежувальних заходів проти терористичних угруповань ХАМАС та "Ісламський джихад у Палестині", який дозволяє накладати санкції на тих, хто надає угрупованню фінансову чи будь-яку іншу підтримку.

Про це пише "Європейська правда".

ЄС схвалив новий режим санкцій з огляду на серйозність нападу на Ізраїль у жовтні 2023 року й необхідність боротьби з насильницькими діями, які загрожують миру й міжнародній безпеці, йдеться в повідомленні Ради ЄС.

Він передбачає, що ЄС може накладати санкції тих, хто матеріально або фінансово підтримує ХАМАС або "Ісламський джихад у Палестині" – воєнізоване угруповання, яке теж діє в секторі Гази та заперечує існування Ізраїлю як держави.

Реклама:

Підставою для санкцій може бути постачання чи продаж зброї та пов'язаних матеріальних засобів обом терористичним організаціям, підтримка їхніх дій, які підривають або загрожують стабільності або безпеці Ізраїлю, а також причетність до порушень міжнародного права.

У Раді ЄС підкреслюють, що санкційний режим уперше дозволить накладати санкції на фізичних або юридичних осіб, які спонсорують насильницькі дії ХАМАС та "Ісламського джихаду в Палестині".

Окремим рішенням вона внесла до санкційного списку шістьох людей із Судану, Алжиру та інших країн, відповідальних за надання фінансової підтримки ХАМАС. Їхні активи в ЄС заморозять, а надання їм коштів чи інших ресурсів забороняється.

Новий режим санкцій ЄС діятиме до 19 січня 2025 року і буде поновлюватися або змінюватися за необхідності.

Раніше цього тижня ЄС запровадив санкції проти політичного лідера ХАМАС у Газі Ях'ї Сінвара, а ще в грудні – проти ватажка бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа і його заступника Марвана Іссу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: