Вибори президента Фінляндії: переможець не визначився, буде другий тур

Понеділок, 29 січня 2024, 07:12

Перший тур виборів президента Фінляндії не визначив переможця, тож країна обере свого лідера у другому – між експрем’єром Александром Стуббом та колишнім міністром закордонних справ Пеккою Хаавісто.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Yle.

Кандидат від "Коаліційної партії" Стубб посів перше місце з 27,2% голосів, Хаавісто – друге з 25,8%. Представник націоналістичної партії "Істинні фіни" Юссі Халла-ахо показав третій результат з 19% підтримки.

Явка виборців у першому турі склала 74,9%. Другий тур між двома лідерами відбудеться 11 лютого.

Реклама:

Усі лідери збільшили свою підтримку порівняно з даними соціологічних опитувань. Хаавісто був найпопулярнішим кандидатом у містах, тоді як Стубб – у невеликих містечках.

Президент у Фінляндії є головнокомандувачем Збройних сил, представляє країну на засіданнях НАТО і керує зовнішньою політикою у співпраці з урядом.

В одному з останніх опитувань кандидат від "Коаліційної партії" Александр Стубб залишався лідером, хоча із грудня його підтримка знизилася з 31% до 27%.

Нагадаємо, Стубб пообіцяв не підтримувати жодні відносини з РФ, поки Кремль не припинить війну проти України. Втім, решта кандидатів також обіцяють зберігати жорстке ставлення до Росії.

Детальніше читайте у статті: Вибори без шансів для Росії: хто стане новим президентом Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: