Суд у Латвії наказав надати притулок громадянину Росії, який воював за Україну

Середа, 3 січня 2024, 08:17

Адміністративний районний суд наприкінці грудня зобов'язав Латвію надати притулок громадянину Росії, який воював на боці України. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Delfi.

Із проханням надати статус біженця або альтернативний чоловік звернувся 2022 року. У серпні Управління у справах громадянства і міграції (PMLP) в притулку йому відмовило.

Глава МЗС Латвії: Навіть якщо Україна звільнить свою територію, загроза Європі від РФ лишиться

Реклама:

Чоловік народився в Латвії, але з 1997 року жив в Україні. При цьому, за його словами, йому не вдавалося отримати українське громадянство. 

У 2014 році чоловік вступив добровольцем у батальйон "Донбас". На фронті він провів півтора місяця, отримав контузію і травму хребта та коліна. Свою участь у бойових діях не афішував, побоюючись, що це стане відомо російським спецслужбам.

Під час одного з обстрілів згоріли його особисті речі, зокрема паспорт громадянина РФ. 2021 року він почав збирати документи на отримання статусу біженця в Україні – як сказали юристи, це був єдиний шлях до отримання українського громадянства без пред'явлення паспорта, якого в нього вже не було.

Після початку повномасштабного вторгнення чоловік разом із дружиною та дітьми через Польщу виїхав до Латвії і спробував отримати притулок. У серпні PMLP йому відмовило, оскільки не змогло отримати докази, що він був активним учасником добровольчого корпусу, а також того, що в Росії його оголошено в розшук і російські служби ним цікавляться.

Не погодившись із рішенням PMLP, чоловік звернувся до суду. Як додатковий аргумент він вказав, що, незважаючи на громадянство, у нього зникло бажання підтримувати будь-які зв'язки з Росією. 

Також у суді він додав, що був членом "Правого сектору", який у Росії визнано екстремістським, що створює додаткову небезпеку для нього в тому разі, якщо він опиниться в РФ.

Суд став на бік чоловіка, а Служба держбезпеки не констатувала будь-якої негативної інформації про нього, яка б перешкоджала отриманню статусу біженця.

Нагадаємо, наприкінці грудня стало відомо, що щонайменше 1213 громадян Росії, які не виконали вимоги поправок до закону про імміграцію і подали документи на отримання дозволу на проживання в Латвії, будуть видворені з цієї країни.

У вересні Латвія не дозволила проживання 80 росіянам попри складений мовний іспит.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: