У США допустили повернення Туреччини в програму F-35, якщо вирішить питання з російськими С-400

Вівторок, 30 січня 2024, 10:48

США будуть раді вітати Туреччину у програмі з виробництва винищувачів F-35, але для цього Анкарі необхідно вирішити питання з придбаними у Росії зенітно-ракетними комплексами С-400.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю CNN Turk заявила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Вона нагадала, що через придбання Туреччиною російських С-400 США запровадили санкції проти турецького Управління оборонної промисловості.

На зауваження журналіста, що Туреччина також не отримала комплекси Patriot від США, Нуланд відповіла: "Ми були в процесі переговорів про продаж Patriot, і поки ці переговори тривали, Туреччина пішла в іншому напрямку".

Реклама:

"Очевидно, якщо ми зможемо вирішити питання С-400, а ми хочемо це зробити, США будуть раді вітати Туреччину в сім'ї F-35. Але спочатку ми повинні вирішити це питання (з С-400. – Ред.), одночасно забезпечивши Туреччину сильною протиповітряною обороною", – сказала вона.

Через рішення Туреччини купити С-400 у Росії країна була виключена з програми F-35, очолюваної США. Країна, що входить до НАТО, планувала закупити близько 100 винищувачів наступного покоління, побудованих компанією Lockheed Martin Corp.

Головна стурбованість США полягає в тому, що С-400 можуть бути використані для збору розвідданих про секретні можливості F-35.

У суботу стало відомо, що Державний департамент США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16 і засобів для їхньої модернізації, що сталось після ратифікації нею протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: