Син Абрамовича оновив литовський паспорт вже тоді, коли батько був під санкціями ЄС

П'ятниця, 5 січня 2024, 17:24

Син російського мільярдера Романа Абрамовича Аркадій оновив свій литовський паспорт восени 2023 року.

Про це повідомляє Delfi, пише "Європейська правда".

Журналісти-розслідувачі центру Siena з’ясували, що Аркадій Абрамович оновлював паспорт вже після початку повномасштабної війни і після того, як його батько опинився у санкційному списку ЄС. Литовське громадянство Аркадія Абрамовича поновили на основі наказу очільника МВС від 2013 року. 

Інформацію підтвердила очільниця Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте, хоча спершу у департаменті відмовлялися розкривати деталі, посилаючись на законодавство про захист особистих даних.

Реклама:

Діти Романа Абрамовича Аркадій і Анна отримали громадянство Литви за правом походження: литовськими громадянами були їхні дідусь і бабуся за батьківською лінією. 

За даними департаменту, дочка отримала литовський паспорт у жовтні 2011 року та поновила у травні 2021 року. 

Аркадій поновив свій паспорт відповідно до нового порядку восени 2023 року, через півтора року після початку повномасштабної війни і запровадження санкцій проти батька. Журналісти нагадують, що на той час вже було публічно відомо, що Роман Абрамович встиг передати дітям контроль над десятьма своїми фондами.

Інші троє дітей Абрамовича не є громадянами Литви. Сам Роман Абрамович також міг отримати литовське громадянство за правом походження, але не скористався такою можливістю. 

Нагадаємо, після оприлюднення інформації про литовське громадянство у дітей Абрамовича президент Литви Гітанас Науседа доручив провести розслідування щодо того, чи вони отримали його з дотриманням процедури та чи допомагали вони своєму батьку обходити санкції ЄС.

Міністерство внутрішніх справ Литви заявило, що підготує пропозиції змін до законодавства, які дозволили б позбавляти литовського громадянства з міркувань нацбезпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: