Німеччина не заперечуватиме проти постачання винищувачів Eurofighter Саудівській Аравії

Понеділок, 8 січня 2024, 09:49

Німеччина готова дозволити подальші поставки винищувачів Eurofighter до Саудівської Аравії.

Про це заявила німецька міністерка закордонних справ Анналена Бербок, яку цитує Reuters, повідомляє "Європейська правда".

"Ми не бачимо, щоб німецький уряд виступав проти британських міркувань щодо збільшення кількості винищувачів для Саудівської Аравії. Світ, особливо тут, на Близькому Сході, став зовсім іншим місцем після 7 жовтня", – заявила Бербок.

Проєкт Eurofighter – це спільна робота Великої Британії, Німеччини, Італії та Іспанії.

Реклама:

Німеччина заблокувала продаж зброї Саудівській Аравії після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві в Стамбулі у 2018 році.

Канцлер Олаф Шольц протистояв тиску з вимогами розблокувати постачання винищувачів Eurofighter до Саудівської Аравії. Його партнер по коаліції, Зелені, рішуче виступали проти цього кроку, вказуючи на проблеми з правами людини і роль Саудівської Аравії у війні в Ємені.

Бербок, представниця "Зелених", тепер зазначила, що Саудівська Аравія та Ізраїль "не відмовилися від своєї політики нормалізації" з моменту початку війни.

"Той факт, що Саудівська Аравія зараз перехоплює ракети, випущені хуситами по Ізраїлю, підкреслює це, і ми вдячні за це", – додала вона.

"Те, що саудівські військово-повітряні сили також використовують у цьому контексті винищувачі Eurofighter, не є таємницею", – продовжила міністерка.

У 2018 році Саудівська Аравія уклала контракт з британською BAE Systems про постачання 48 винищувачів Eurofighter, однак поставка призупинена через війну в Ємені.

У липні представники "Зелених" розкритикували плани уряду продати винищувачі Eurofighter Саудівській Аравії, а не Україні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що турецький президент Реджеп Таїп Ердоган під час візиту до Берліна у листопаді міг попросити у канцлера Німеччини Олафа Шольца зняти заборону на продаж Туреччині щонайменше 20 винищувачів Eurofighter Typhoon.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: