В ЄС закликали до вакцинації після сплеску COVID

Вівторок, 9 січня 2024, 13:33

Єврокомісарка з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес заявила, що COVID та його різновиди дедалі частіше циркулюють в Європі та закликала до вакцинації.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv.

"Вакцинація залишається найважливішим захистом від COVID, особливо для найбільш вразливих верств населення. Я наголошувала на цьому в листі, надісланому всім міністрам охорони здоров'я у вересні щодо необхідності вакцинації від COVID та сезонного грипу", – зазначила Кіріакідес, наголосивши на необхідності бути постійно пильними та готовими.

За її словами, в межах ЄС потрібне адекватне тестування, послідовність, звітність та обмін даними про COVID.

Реклама:

"Тільки так ми зможемо продовжувати ефективно відстежувати поширення циркулюючих вірусів та їхніх різновидів й захищати одне одного", – вказала Кіріакідес.

Останні дані показують, що деякі країни ЄС переживають повторний сплеск захворюваності на COVID, водночас єврокомісарка зазначила, що додатковою проблемою є спільна циркуляція інших респіраторних захворювань.

У Хорватії місцеві ЗМІ повідомили, що з 12 по 18 грудня було зареєстровано 68 смертей, пов'язаних з COVID. У Греції прогнозують 80 смертей щотижня, якщо поточні тенденції збережуться, тоді як в Італії кількість випадків грипу та COVID досягла рекорду за останні два тижні 2023 року.

Раніше уряд Іспанії запропонував відновити носіння масок на загальнонаціональному рівні у лікарнях і поліклініках через сплеск грипу і COVID по всій Європі.

Минулого тижня кілька іспанських регіонів оголосили про відновлення правил, які роблять обов’язковим використання захисних масок.

Іспанія була однією з останніх європейських країн, яка скасувала вимоги щодо носіння масок після пандемії COVID-19: люди повинні були носити їх у громадському транспорті до лютого 2023 року, а в медичних центрах та аптеках – до липня.

Через поширення респіраторних захворювань Європейський центр з профілактики та контролю захворювань рекомендував залишатися вдома у разі нездужання, а також розглянути можливість носіння масок у натовпі або в медичних установах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: