Франція шукає підтримки для ядерних проєктів, фінансованих ЄС

Четвер, 22 лютого 2024, 10:29

Франція прагне залучити країни-однодумці у ЄС, щоб заручитись їхньою підтримкою для фінансування Євросоюзом проєктів у галузі ядерної енергетики.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Міністр економіки Франції Бруно Ле Мер заявив, що на 4 березня скликає зустріч проатомних країн ЄС, щоб обговорити запуск "Важливого проєкту спільного інтересу" (IPCEI) в галузі ядерної енергетики. Франція "покладе на стіл переговорів ідею створення IPCEI в ядерній галузі", сказав Ле Мер.

IPCEI були запроваджені у 2014 році для підтримки стратегічних проєктів за участю кількох країн ЄС. Вони, як правило, зосереджені на передових технологіях або галузях, які мають вирішальне значення для майбутнього ЄС, і часто передбачають поєднання державного та приватного фінансування, при цьому ЄС надає фінансову підтримку.

Реклама:

Важливо, що проєкти зі статусом IPCEI отримують вигоду від пом'якшених правил державної допомоги, що дозволяє країнам ЄС фінансувати їх з благословення антимонопольного органу Європейської комісії.

Фінансування ядерної енергетики з боку ЄС є суперечливим. Такі країни, як Австрія, виступають категорично проти, заявляючи, що бюджет ЄС не може використовуватися для фінансування ядерних проєктів.

Питання про IPCEI в ядерному секторі обговорюється відтоді, як на початку лютого Комісія підтвердила, що незабаром буде створено Європейський промисловий альянс з виробництва малих модульних реакторів (ММР).

Багато з цих проєктів вже існують у водневій, акумуляторній та сонячній енергетиці, і вони також слідують за створенням промислових альянсів у цих галузях для розвитку в європейському масштабі.

Підтверджуючи запуск альянсу ядерної промисловості на початку лютого, єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон також заявила, що має на меті розгорнути перші ММР в Європі до 2030 року.

Малі модульні реактори будуть частково використані для досягнення кліматичних цілей ЄС до 2040 року.

Засідання ядерного альянсу відбудеться в кулуарах Енергетичної ради в Брюсселі, в якій візьмуть участь міністри 27 країн-членів ЄС.

Очікується, що Ле Мер, чий економічний портфель був розширений за рахунок включення енергетики в останній перестановці французького уряду, візьме участь у зустрічі, можливо, разом зі своїм міністром-делегатом з питань енергетики та промисловості Роланом Лескуром.

Нагадаємо, у листопаді 12 держав-членів Європейського Союзу закликали Європейську комісію створити промисловий союз для малих модульних ядерних реакторів – аналогів атомних електростанцій, які завдяки меншому розміру можуть встановлюватись у більшій кількості місць.

Згадані держави раніше утворили альянс європейських країн, що підтримують ядерну енергетику, стверджуючи, що вона дозволить досягти цілей ЄС зі зменшення залежності від викопного палива – зокрема російського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: