Парламент Чехії відхилив легалізацію одностатевих шлюбів

Середа, 28 лютого 2024, 22:48

Нижня палата чеського парламенту 28 лютого схвалила законопроєкт, покликаний урівняти у більшості прав гетеросексуальні й гомосексуальні пари, але не підтримала легалізацію одностатевих шлюбів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Czech Radio.

Поправки до Цивільного кодексу Чехії, які парламент намагався розглянути із середини минулого року, передбачали, що люди однієї статі матимуть у шлюбі такі ж права, які зараз мають жінка й чоловік: наявність спільного майна, право на пенсію вдівця та вдови, права та обов'язки щодо дітей, а також доступ до замісної сімейної опіки.

У результаті зареєстровані цивільні партнерства, які зараз можуть укладати геї та лесбійки та які існують у Чехії з 2006 року, мали б практично зникнути як інститут.

Реклама:

Але через протести консервативних депутатів кінцевий законопроєкт, ухвалений нижньою палатою парламенту Чехії, не запроваджує одностатевих шлюбів, а лише підтверджує вже наявний механізм партнерств для гомосексуальних пар.

Документ також не передбачає права всиновлення для таких пар. Єдиний випадок, коли гомосексуальні пари зможуть всиновити дитину – якщо один з них є її біологічним батьком.

Тепер законопроєкт буде переданий на обговорення до верхньої палати – Сенату, після чого його має підписати президент Петр Павел – який раніше підтримав легалізацію саме одностатевих шлюбів у Чехії.

Більшість країн-членів Європейського Союзу дозволяють одностатеві шлюби. Однією з останніх їх схвалила Греція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: