У Британії судитимуть колишнього солдата за вбивство 52-річної давнини

Четвер, 8 лютого 2024, 19:18

Прокуратура Північної Ірландії почала слідство у справі про вбивство 44-річного Патріка Маквея в Белфасті 13 травня 1972 року, в якому звинувачують колишнього британського військовослужбовця.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Північноірландська прокуратура стверджує, що британський солдат, імені якого не розкривають, майже 52 роки тому застрелив Маквея й поранив ще чотирьох людей.

Також чоловіку разом зі ще трьома солдатами інкримінують замах на вбивство двох людей під час окремого інциденту 12 травня 1972 року.

Реклама:

Обидва випадки стались під час доби Лихоліття – так називають громадянську війну в Північній Ірландії між прихильниками зближення з Лондоном і возз’єднання з Ірландією, яка за 30 років забрала понад 3500 життів.

Оскільки рішення про слідство в цих справах уже ухвалене, на них не вплине британський закон, який з 1 травня цього року оголошує автоматичну амністію у всіх справах, які стосуються подій Лихоліття.

В Ірландії вважають, що закон потенційно суперечить Страстноп’ятничній угоді, яка поклала край Лихоліттю й передбачає дотримання рішень Європейського суду з прав людини, пов’язаних зі злочинами того періоду.

У зв'язку з цим Ірландія подала позов до ЄСПЛ із вимогою визнати закон таким, що порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: