Прем’єр Чехії: Ніхто в Європі не збирається відправляти війська в Україну

П'ятниця, 1 березня 2024, 08:14

Прем’єр Чехії Петр Фіала заявив, що "ніхто у Європі" не збирається вводити війська в Україну.

Заяву Фіали наводить CTK, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, на понеділковому паризькому саміті з допомоги Україні питання направлення військ зайняло мінімум часу. З ідеєю, як відомо, виступив президент Франції Емманюель Макрон.

"Чи було б корисно, щоб деякі солдати, наприклад, з Франції, перебували на території України, але не воювали там, а допомагали в навчанні", – переповів чеський прем’єр ідеї президента Франції.

Реклама:

За його словами, переважна більшість учасників саміту в Парижі дійшли до висновку, що питання направлення військ не буде обговорюватися або навіть розглядатися далі. 

"Що це не тема, тому що для переважної більшості країн ця ідея є неприйнятною", – підкреслив прем'єр-міністр Чехії.

"Ніхто в Європі не збирається відправляти війська в Україну", – сказав також Фіала, відповідаючи на запитання у тому числі про те, чи мала чеська дипломатія заздалегідь детальну інформацію про теми, які будуть обговорюватися на саміті у Парижі.

Прем'єр-міністр не захотів характеризувати характер наявної у нього інформації про зустріч, але сказав, що вся необхідна інформація була доступна. 

"Я не думаю, що потрібно драматизувати і лякати людей якимись речами, які ніхто не пропонував і не пропонує в тому вигляді, в якому вони інтерпретуються", – додав Фіала.

Нагадаємо, більшість країн НАТО виключили відправку військ в Україну – в тому числі такі великі гравці, як Німеччина, Британія і США.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив у середу, що він вдячний за дебати, які ініціював Макрон.

Прем’єрка Естонії також підтримала ідею Макрона щодо західних військ в Україні.

Москва гнівно відреагувала на висловлювання Макрона, попередивши, що розгортання західних військ в Україні неминуче призведе до конфлікту між Росією і НАТО.

29 лютого Макрон заявив, що всі його заяви про повномасштабну війну Росії проти України – включно з можливістю відправлення західних військ, які викликали резонанс – були ретельно продумані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: