ЗМІ: Дуда може заблокувати запропоновану Туском кандидатуру єврокомісара

Вівторок, 12 березня 2024, 11:49

Президент Польщі Анджей Дуда може заблокувати кандидатуру на єврокомісара від Польщі у новому складі Єврокомісії, яку запропонує уряд Дональда Туска.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє Onet, пише "Європейська правда".

Непублічно вже деякий час відомо, що Туск думає пропонувати на посаду єврокомісара, яка випаде Польщі у новому складі Єврокомісії, чинного главу МЗС Польщі Радослава Сікорського. 

Проте безвідносно до того, чи буде це Сікорський, чи хтось інший, кандидатура може виявитись заблокованою, якщо президент і прем’єр не домовляться між собою. 

Реклама:

Невдовзі перед тим, як партія "Право і справедливість" втратила владу, президентові – з ініціативи Дуди – надали повноваження для блокування. Досі делегування єврокомісара було виключним повноваженням уряду, але тепер президент отримав можливість заблокувати кандидата, з яким не погоджується. 

За даними журналістів, у президентській адміністрації також поставили під питання більшість змін у дипломатичних місіях, які хотів запропонувати уряд Туска. 

Останніми тижнями градус напруги між урядом і президентом дещо знизився, зокрема через підготовку спільної поїздки до Вашингтона, але суперечки можуть знову відновитися. 

У поточному складі Єврокомісії Польща має портфель комісара з питань сільського господарства. У новому складі розподіл сфер відповідальності між країнами може змінитися. 

Читайте також: Суд схиляють до перезавантаження: як Дональд Туск вирішує конституційну кризу в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: