Росія заборонила в’їзд топпосадовцям держав Балтії та кільком експрезидентам

Вівторок, 12 березня 2024, 14:15

Росія оголосила заборону на в’їзд 347 громадянам Естонії, Латвії та Литви, у тому числі багатьом чинним і колишнім топпосадовцям. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

Міністерство закордонних справ РФ пояснило ці заходи "ворожою політикою" балтійських держав щодо Росії. Такою політикою РФ називає відстоювання жорсткіших санкцій і більшої військової підтримки України, "втручання у внутрішні справи Росії, гоніння російськомовного населення, варварська кампанія з масового знесення пам’ятників радянським воїнам-визволителям, переписування історії та героїзація нацизму". 

Повний список з 347 імен у МЗС не опублікували, однак серед опублікованих – практично усі ключові міністри уряду Латвії, у тому числі прем’єрка Евіка Сіліня та очільник МЗС Кріш’яніс Каріньш, та двоє колишніх президентів – Егілс Левітс і Вайра Віке-Фрейберга.

Реклама:

У списку також багато топпосадовців Естонії – чинна прем’єрка Кая Каллас, очільник МЗС Маргус Тсахкна, спікер парламенту Лаурі Хуссар, міністр юстиції Калле Лаанет та інші, а також експрезидентка Керсті Кальюлайд та колишній прем’єр Юрі Ратас. 

З литовських посадовців у списку – очільник МЗС Габріелюс Ландсбергіс, міністри юстиції і фінансів, а також головнокомандувач литовської армії Вальдемарас Рупшис.

Раніше Росія оголосила в розшук прем'єрку Естонії Каю Каллас і державного секретаря за "знищення пам'ятників радянським воїнам".

Каллас сказала, що такі рішення у Росії її не лякають. Водночас в Естонії допустили, що оголошення Росією в розшук Каллас робить ризикованішими її закордонні поїздки.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: