Уряд британського Уельсу вперше очолить темношкірий політик

Субота, 16 березня 2024, 21:36

Першим міністром британського Уельсу вперше стане темношкірий політик. 

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Воуан Гетінг очолить регіональний уряд після перемоги на виборах лідера лейбористів в Уельсі з 51,7% голосів, тоді як його суперник Джеремі Майлз отримав 48,3%. 

BBC
BBC

50-річний Гетінг, батько якого з Уельсу, а матір – із Замбії, стане першою темношкірою людиною на цій посаді. У британській політиці він з 2011 року, коли обрався до регіонального парламенту; до того Гетінг мав юридичну кар’єру. 

Реклама:

"Сьогодні ми перегортаємо сторінку в історії нашої країни. Не лише через те, що мені випала честь стати першим темношкірим лідером у будь-якій європейській країні, але й через те, що це знаменує також зміну поколінь", – зазначив Воуан Гетінг. 

Гетінга вже привітали з перемогою лідер британських лейбористів сер Кейр Стармер та прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Попередній перший міністр регіону Марк Дрейкфорд, який обіймав цю посаду та був лідером лейбористів в Уельсі з 2018 року, офіційно має подати у відставку у вівторок, а Гетінг заступить на посаду у середу. Майже 70-річний Дрейкфорд ще у грудні повідомив, що хоче йти з посади, щойно партія визначиться з наступником. 

Суперник Гетінга Джеремі Майлз, якби переміг, міг стати першим відкритим геєм на посаді лідера лейбористів у регіоні та першого міністра. 

Нагадаємо, британські ЗМІ дізналися, що деякі міністри в уряді Сполученого Королівства ведуть приватні дискусії про можливість замінити прем'єра країни Ріші Сунака до парламентських виборів, які відбудуться пізніше цього року, але поки схоже, що ніхто з потенційних конкурентів не має достатньої підтримки.

Згідно з нещодавнім опитуванням громадської думки, проведеним YouGov, керівній у Британії Консервативній партії загрожує приголомшлива поразка на майбутніх виборах.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: