Президент Португалії доручив лідеру правоцентристів сформувати уряд

Новини — Четвер, 21 березня 2024, 08:00

Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза запропонував правоцентристському політику Луїшу Монтенегру сформувати уряд меншості.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

Португалія, якою з 2015 року керували соціалісти, зараз має найбільш фрагментований парламент з часу падіння диктатури пів століття тому.

"Демократичний альянс" на чолі з Монтенегру виграв дострокові вибори цього місяця, але не отримав більшості в парламенті. Партія відмовилася від співпраці з ультраправою силою Chega! ("Досить!"), яка отримала рекордну кількість місць і зайняла третє місце.

Реклама:

Президент Португалії запропонував Монтенегру стати прем'єр-міністром невдовзі після опівночі в четвер після консультацій з лідерами партій.

"Після перемоги "Демократичного альянсу" на виборах за кількістю мандатів і голосів, а також після того, як генеральний секретар Соціалістичної партії підтвердив, що він буде лідером опозиції, президент республіки вирішив висунути кандидатуру доктора Луїша Монтенегру на посаду прем'єр-міністра", – йдеться в заяві, опублікованій президентською адміністрацією.

"Демократичний альянс" отримав 80 місць у парламенті, що значно менше від 116, необхідних для більшості. Для прийняття законів партії знадобиться підтримка інших політичних сил.

Монтенегру змінить на посаді глави уряду Антоніу Кошту, який очолював піренейську країну з 2015 року як лідер Соціалістичної партії. Він пішов у відставку чотири місяці тому на тлі звинувачень у корупції, хоча не був підозрюваним у розслідуванні.

Читайте більше у статті про те, як Португалія готується до історичної зміни влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: