Ірландія хоче вилучити "сексистські" згадки про жінок з конституції

П'ятниця, 8 березня 2024, 09:46

Ірландія готується до голосування на референдумі за вилучення із конституції країни згадок про важливість "життя жінки в сім'ї".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Конституція Ірландії досі містить пункт, який визнає, що "своїм життям в сім'ї жінка надає державі підтримку, без якої не може бути досягнуте загальне благо".

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що голосування, яке свідомо проводиться в Міжнародний жіночий день, дає можливість вилучити деякі "дуже старомодні, дуже сексистські формулювання про жінок".

Реклама:

Другий пункт, який має бути замінений, говорить, що держава "докладатиме зусиль для того, щоб економічна необхідність не змушувала матерів працювати, нехтуючи своїми домашніми обов'язками".

До 1973 року в Ірландії незаміжні жінки повинні були звільнятися з роботи після одруження, а заміжні жінки не мали права претендувати на вакансії.

Опитування громадської думки, проведені за тиждень до голосування, показали, що явна більшість підтримає цю пропозицію, а також другу, яка розширює визначення сім'ї в конституції, включно з "тривалими стосунками", такі як спільне проживання подружжя та їхніх дітей.

Нагадаємо, Франція в понеділок стала першою в світі країною, яка закріпила право на переривання вагітності у своїй конституції.

Після цього іспанська ліворадикальна партія Sumar, яка входить до урядової коаліції, теж запропонувала включити право на аборт до конституції,

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: