Кандидат на тимчасового прем’єра Болгарії презентував склад уряду

Новини — П'ятниця, 5 квітня 2024, 20:31 —

Запропонований президентом на посаду виконуючого обов’язки прем’єра Болгарії Дімітар Главчев презентував склад тимчасового уряду.

Про це повідомляє болгарська служба "Радіо Свобода", пише "Європейська правда".

У п’ятницю Главчев запропонував президенту Румену Радеву і парламенту своїх кандидатів на посади міністрів у тимчасовому уряді, який керуватиме країною на період виборів і формування нової коаліції. 

Главчев зазначив, що вважає такий склад збалансованим за представництвом різних партій. Він запропонував залишити чотирьох міністрів з попереднього уряду Ніколая Денкова. Це, зокрема, міністр внутрішніх справ Калін Стоянов.

Реклама:

Кандидатом на міністра закордонних справ пропонують кар’єрного дипломата Івайло Ценова, який багато років очолює консульство Болгарії у Відні. 

Главчев зазначив, що саме досвід Ценова в Австрії є одним з факторів, чому обрали його кандидатуру, адже Австрія залишилася єдиним у ЄС противником повноцінного приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони і з цим питанням потрібно буде активно працювати. 

Міністром оборони пропонують призначити генерал-лейтенанта запасу Атанаса Запрянова. Він раніше працював у Генштабі, а також представляв свою країну у військових комітетах НАТО і ЄС. Також Запрянов був заступником міністра оборони в уряді Денкова. 

Міністром сільського господарства, яке зараз також важливе для України у зв’язку з суперечками щодо імпорту агропродукції, пропонують залишити чинного міністра Кирила Ватева, який очолює відомство з літа 2023 року. За його каденцію вдалося досягти компромісу з протестуючими фермерами, які обурювалися імпортом з України та заявляли, що уряд не захищає їхні інтереси. 

Як зазначають, деякі партії одразу ж висловили своє невдоволення, а "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" навіть залишили консультації. 

Нагадаємо, чергові дострокові вибори у Болгарії спровокував провал формування нового уряду за домовленістю коаліційних партій про ротацію прем’єрів. Вибори пройдуть 9 червня, одночасно з європейськими.

Детально про це та ризики, які несуть дострокові вибори – у статті Чи стане Болгарія знову проросійською?

В середині березня у Софії заявили про відправлення всіх обіцяних 100 БТР до України, фактична доставка яких на тривалий час затрималася через питання витрат на транспортування. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: