Прем'єр Греції припустив, що стосунки між ЄС та Британією покращаться за лейбористів

Новини — Четвер, 13 червня 2024, 15:26 —

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що у разі приходу до влади лейбористів після парламентських виборів, які відбудуться 4 липня, стосунки між Євросоюзом та Великою Британією покращаться.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав Bloomberg.

За словами очільника уряду Греції, у відносинах Великої Британії з Євросоюзом немає куди рухатися, окрім як вгору.

"Все може бути тільки краще", – сказав жартома Міцотакіс, натякаючи на гімн Лейбористської партії в 1997 році, коли її лідер Тоні Блер з великим відривом переміг на виборах.

Реклама:

Відносини між Грецією та Сполученим Королівством досягли мінімуму в листопаді 2023 року після сварки через приналежність мармурових скульптур Парфенону, що призвело до скасування запланованої зустрічі Міцотакіса з британським прем'єром Ріші Сунаком. Відтоді вони не зустрічалися.

Лише 24% британців вважають, що країна не має бути в ЄС

"Я зустрічався з лідером лейбористів (Кіром Стармером), і мені здається, що він зацікавлений у більш конструктивних відносинах з ЄС", – сказав Міцотакіс.

Скульптури Парфенону наразі зберігаються у Британському музеї в Лондоні, і обидві країни претендують на них як на свої власні.

В останні роки обидві сторони були близькі до вирішення суперечки, домовившись про те, що їх можна буде побачити в Афінах, звідки їх вивіз британський дипломат лорд Елгін на початку ХІХ століття.

Водночас лейбористи заявили, що Стармер не стане на заваді угоді про повернення скульптур під опіку Греції.

У травні британський прем'єр Ріші Сунак оголосив про дострокові парламентські вибори, які відбудуться 4 липня. Це сталось на тлі опитувань, згідно з якими Лейбористська партія збільшила свою перевагу над консерваторами на 30 відсоткових пунктів.

За одним із прогнозів, після виборів лейбористи можуть розраховувати на історичну більшість у 194 мандати у Палаті громад.

Нагадаємо, тіньовий міністр закордонних справ Великої Британії, член Лейбористської партії Девід Леммі пообіцяв, що в разі перемоги його політсили на парламентських виборах Лондон налагодить тісніші відносини з Європою.

Детальніше про багаторічну суперечку щодо мармурів Парфенону – у статті Скульптури розбрату: як античний спадок розсварив лідерів Британії та Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: