МЗС України відреагувало на заяву Китаю щодо його "мирного плану"

Новини — Середа, 5 червня 2024, 09:29 —

МЗС України відреагувало на останні заяви міністра закордонних справ Китаю Вана Ї, який, серед іншого, переконував, що "мирний план" Китаю та Бразилії нібито підтримують 26 країн, а Україна та РФ окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів цього плану.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в коментарі МЗС України щодо останніх заяв Вана Ї на пресконференції з турецьким колегою.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що наступного тижня у Швейцарії відбудеться Саміт миру, де "всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт".

МЗС України вказало, що Китай "слушно декларує" повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн світу та "налаштованість усіма силами боротися за мир".

Реклама:
Bloomberg: Саміт миру може домовитись про подальше "залучення представників РФ"

"Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності", – йдеться в повідомленні.

Відомство зауважило, що на тлі чотирьох самітів між Китаєм та державою-агресором Росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції КНР.

"Саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона, що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир. Єдиною справедливою основою для досягнення такого миру є Формула миру президента України Володимира Зеленського", – резюмують в МЗС.

Як повідомляє Bloomberg, на зустрічі зі своїм турецьким колегою, на яку посилається зовнішньополітичне відомство України, Ван Ї сказав, що понад два десятки країн висловили підтримку баченню Китаю та Бразилії щодо вирішення російсько-української війни.

Він заявив, що Росія та Україна окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів політичного вирішення, які були викладені Китаєм і Бразилією у спільній заяві минулого місяця.

При цьому китайський дипломат не торкнувся основної вимоги України, щоб РФ вивела свої війська з усієї території, анексованої з 2014 року, до того, як можуть розпочатися будь-які переговори.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Глобальний саміт миру у Швейцарії не відповідає всім критеріям, які для подібних майданчиків висуває Пекін, через що він там "навряд чи" буде представлений.

Президент Володимир Зеленський звинуватив Пекін у співпраці з Москвою з метою зриву Саміту миру після офіційного сигналу Китаю про неучасть в зустрічі у Швейцарії.

Коментуючи відмову Китаю брати участь у Саміті, у Держдепі США заявили, що країна могла б відіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якби хотіла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: