Решение Совета ЕС - текст и комментарии

Понедельник, 23 июня 2014, 19:04 — Европейская Правда

В понедельник 23 июня Совет министров ЕС по иностранным делам провел заседание, большая часть которого оказалась посвящена Украине и путям разрешения украинского кризиса.

Между тем, долгожданное решение о санкциях принято так и не было. Более того, министры сошлись во мнении, что санкции третьего уровня по России вообще не будут вводиться на уровне совета министров. Для этого нужно решение саммита ЕС.

Сейчас министры обошлись стандартными фразами о готовности давить на Россию, "если этого потребует ситуация на Востоке Украины". Почему нынешняя ситуации является недостаточно весомым основанием, европейцы не уточнили.

Между тем, решение Совета содержит и несколько позитивных новостей.

ЕС поддержал целостность Украины столь однозначными фразами, которые не позволяют предполагать возможность того, что впоследствии Брюссель пойдет на уступки Москве. Более того, были введены санкции в отношении крымских товаропроизводителей.

Евросоюз поддержал мирный план Порошенко и призвал Россию безусловно поддержать его.

Наконец, Совет ЕС согласилась не только перевести Украину на вторую стадию безвизового диалога, но и сразу начал оценку выполнения достигнутого в рамках второй стадии. К сожалению, в этом пункте есть и негатив - намек на то, что предоставление безвизового режима может быть не автоматическим.

Текст решения Совета ЕС (перевод на украинский язык) приведен ниже

Люксембург, 23 червня

За підсумками свого засідання Рада ЄС ухвалила такі висновки:

1.
Європейський Союз вітає Петра Порошенка у статусі нового Президента України. ЄС підтримує його мирний план, який є основним шансом на деескалацію ситуації в країні. Також Євросоюз схвалює рішучі дії Порошенка у напрямі відновлення миру і стабільності в Україні, до яких він вдався після інавгурації, на тлі збільшення насильницьких дій з боку проросійських сепаратистів на сході України та щоденної втрати життів – зокрема, унаслідок падіння українського військового літака поблизу Луганська, внаслідок чого загинуло 49 людей. Це відбувається попри обнадійливі перемовини за участю представників Російської Федерації та Голови ОБСЄ (які проходять з ініціативи Порошенка), а також попри прямі контакти між українською і російською владою. Наразі як ніколи важливо, щоб ці перемовини принесли швидкі та відчутні результати.

ЄС закликає усі сторони негайно погодитися на припинення вогню та дотримуватися цих домовленостей - задля стабілізації безпекової ситуації, досягнення справжньої деескалації та створення необхідних умов для впровадження мирного плану Порошенка. У зв’язку із цим Євросоюз закликає Російську Федерацію підтримати мирний план та ухвалити ефективні заходи задля зупинки потоку незаконних бойовиків, зброї та військового устаткування через український кордон. Також ЄС закликає Москву вплинути на сепаратистів, аби ті припинили насильство і склали зброю; утриматися від повторного нарощування збройних сил поблизу кордону з Україною та скасувати мандат Ради Федерації на застосування сили на українській території. Окрім того, Рада ЄС спонукає Російську Федерацію застосувати свій вплив для негайного звільнення спостерігачів ОБСЄ та інших викрадених осіб, яких озброєні сепаратисти утримують у заручниках.

2. 
Рада ЄС нагадує, що Європейська Комісія, Європейська служба зовнішньої дії та країни-члени ЄС ведуть підготовчу роботу щодо можливих цільових заходів (санкцій -ЄП), як цього вимагали учасники зустрічі Європейської Ради (саміту ЄС) у березні. У такий спосіб, щойно цього вимагатиме ситуація на Сході України, ЄС може вдатися до подальших кроків.

3. 
Рада ЄС вкотре рішуче засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя, нагадуючи, що вона ніколи не визнає цієї анексії. Рада Євросоюзу вітає роботу, що була проведена для виконання правових наслідків незаконної анексії Криму. Рада вирішила заборонити імпорт до ЄС товарів, що походять з Криму або Севастополя (виняток становлять лише товари, які отримали сертифікат про походження від уряду України), а також заборонити надання прямого чи непрямого фінансування чи фінансової допомоги, а також страхування чи перестрахування, пов’язаних із імпортом таких товарів. Рада ЄС закликає Європейську службу зовнішньої дії та Європейську Комісію продовжувати слідкувати за ситуацією та, за потреби, запропонувати подальші заходи. Рада закликає країни-члени ООН розглянути можливість застосування подібних заходів у відповідності до Резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262.

4.
Європейський Союз також стурбований різким погіршенням ситуації з правами людини та гуманітарної ситуації у східній України та в Криму, як це відображено в останньому звіті Верховного Комісара ООН з прав людини. Йдеться, зокрема, про випадки тортур, вбивств та зникнення журналістів і активістів. Європейський Союз схвалює відповідні розслідування, які проводить українська влада, та очікує, що вони виведуть на світло тих, хто несе відповідальність за такі дії. Рада ЄС закликає усі сторони конфлікту робити усе від них залежне задля захисту мирного населення та, зокрема, дозволити гуманітарним організаціям (особливо, медичному персоналу), керуючись принципами нейтралітету, незаангажованості та недискримінації, виконувати свою роботу.

5.
ЄС заохочує українську владу продовжувати впровадження реформ, включаючи конституційну реформу і реформу з децентралізації, забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин, реформу судової системи, боротьбу проти корупції та поліпшення бізнесового клімату. Ці реформи мають впроваджуватися через інклюзивний національний діалог. Рада ЄС вітає продовження інтенсивного залучення Ради Європи та інших міжнародних організацій, які допомагають українській владі забезпечити відповідність цих реформ європейським стандартам. ЄС підтвердив свою налаштованість підтримати процес економічної стабілізації України за допомогою нещодавнього виділення Європейською Комісією двох траншів на загальну суму у 750 млн. євро. Кошти були надані Україні у рамках Контракту з розбудови держави і пакету макрофінансової допомоги, відповідно до умов, зазначених у Меморандумі про порозуміння. В цьому контексті Рада ЄС з нетерпінням очікує донорської координаційної зустрічі високого рівня щодо України, яка відбудеться 8 липня у Брюсселі.

6.
Рада ЄС з нетерпінням очікує підписання (пізніше цього тижня) решти розділів Угоди про асоціацію, зокрема тих, що стосуються глибокої та всебічної зони вільної торгівлі. ЄС переконаний, що Угода дасть поштовх політичним та економічним реформам, сприяючи модернізації, зміцненню верховенства права та економічному зростанню. ЄС підтверджує свою підтримку Україні на шляху до попереднього застосування Угоди та її ефективного виконання.

Рада ЄС нагадує про намір Європейської Комісії долучитися до консультацій політичного рівня з Україною та Російською Федерацією щодо аспектів виконання угоди, щоб розвіяти стурбованість стосовно її можливих наслідків. Погрози Росії щодо застосування торгівельних заходів проти країн, які підписують Угоди про асоціацію (включно з розділами про глибоку та всебічну зону вільної торгівлі) не мають під собою підстав.

7.
Рада ЄС погоджується заснувати місію у рамках Спільної безпекової та оборонної політики, щоб допомогти Україні в сфері реформи галузі громадської безпеки, зокрема щодо реформи міліції та забезпечення верховенства права. В цьому аспекті Рада ЄС схвалює Концепцію врегулювання кризи, надану Високим представником ЄС у відповідь на висновки Ради від 12 травня. На основі цієї концепції може відбуватися операційне планування; у перспективі на наступному засіданні Ради ЄС буде ухвалене рішення щодо подальших кроків та щодо швидкого розгортання місії влітку. Рада ЄС нагадує про важливість координації та послідовності з іншими зусиллями ЄС, з ОБСЄ та іншими міжнародними гравцями.

8.
ЄС вітає роботу, яку вже зробила ОБСЄ та її Спеціальна моніторингова місія. ЄС продовжуватиме підтримувати місію та очікує на розширення її мандату.

9.
Шкодуючи про те, що обговорення умов постачання газу з Російської Федерації до України в рамках тристоронніх газових перемовин, що їх розпочала Європейська Комісія та на яких вона була посередником, поки що виявилися незавершеними, і зважаючи на те, що постачання газу до України було переведене в режим передоплати, а потім відключене, Рада ЄС закликає обидві сторони якнайшвидше досягти домовленості та підтримує Європейську Комісію в її зусиллях сприяти знаходженню компромісного рішення. Досягнення домовленості є важливим для стабілізації економіки України та для гарантування безпеки постачання та транзиту природного газу до України та через її територію – на основі прозорої системи правил. У цьому контексті Рада ЄС наголошує на важливості продовження реформ енергетичного сектору в Україні.

10.
Рада ЄС ще раз наголошує на рішучості Європейського Союзу сприяти міжлюдським контактам між громадянами Європейського Союзу та України, зокрема через процес візової лібералізації, у безпечному та добре керованому середовищі та через дотримання всіх умов, відповідно до погоджених умов у рамках Плану дій з візової лібералізації. У цьому контексті вона вітає четвертий звіт Європейської Комісії від 27 травня 2014 року щодо поступу у виконанні Україною Плану дій з візової лібералізації. Рада погоджується з оцінкою, що Україна досягла всіх індикаторів у рамках першої фази Візової лібералізації і вирішує розпочати оцінку досягнення індикаторів у рамках другої фази. Вона ще раз наголошує на потребі повного та ефективного виконання всіх індикаторів під час другої фази.

Рада ЄС також очікує оцінки можливого міграційного та безпекового впливу, що його матиме на ЄС майбутня візова лібералізація з Україною. Ця оцінка має з’явитися якнайшвидше, і в будь-якому разі під час реалізації другої фази Плану дій з візової лібералізації. Рада ЄС запрошує Європейську Комісію продовжити підтримувати Україну в її виконанні Плану дій з візової лібералізації, а також продовжити звітувати щодо цього виконання і щодо можливих міграційних та безпекових наслідків, з перспективою на майбутнє рішення щодо виконання всіх індикаторів Плану дій з візової лібералізації.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.