10 січня 2017

Статті
Нова турецька республіка: мрії та дії Реджепа Ердогана
Туреччина може вийти з надзвичайного стану зовсім іншою країною. У випадку ухвалення конституційних змін країна отримає жорстко централізований президентський режим із ліквідацією будь-яких противаг у вигляді прем’єр-міністра, армії чи судів.
Інтерв'ю
Заступниця глави МЗС: Часом схоже, що Україна є картою, яку розігрують між собою в ЄС
Олена Зеркаль: "Остаточне рішення про безвіз буде ухвалено до виборів у Франції, але воно набере чинності, швидше за все, не раніше цих виборів... Ми дуже добре розповідаємо про свої невдачі, у тому числі про ймовірні, але коли ми щось робимо, то не вміємо це рекламувати..."
Колонки
Євроінтеграція у Раді: що очікувати від нового парламентського року
З 400 поданих у 2016 році законопроектів, які стосуються Угоди про асоціацію, понад 50% законодавчих пропозицій не відповідають зобов’язанням України або ж потребують суттєвого доопрацювання.
Новини
21:31
Главою МЗС Канади призначено Христю Фріланд, якій заборонено в'їзд в РФ
Христя Фріланд, українка за походженням, призначена на посаду міністра закордонних справ Канади.
21:16
Лідера євроскептиків Британії запросили на інавгурацію Трампа
Найджел Фарадж, один з лідерів британських євроскептиків, який агітував за вихід Британії з ЄС, повідомив, що буде присутній на інавгурації новообраного президента США Дональда Трампа.
20:28
ЄС готовий виділити Україні 100 млн євро для Фонду енергоефективності - Кабмін
Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шевчович у телефонній розмові з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом повідомив, що Євросоюз готовий виділити Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності.
20:04
ФотоТуреччина завершує будівництво 911-кілометрової стіни на кордоні з Сирією
Туреччина близька до завершення будівництва 911-кілометрової стіни на кордоні з Сирією, що зводиться в рамках посилення заходів безпеки.
19:35
В Афганістані внаслідок теракту постраждали посол ОАЕ та губернатор Кандагара
Внаслідок вибухів в афганській провінції Кандагар загинули щонайменше 9 осіб, ще 16 осіб отримали поранення, серед яких посол ОАЕ та губернатор провінції.
19:13
Республіканці тиснуть на Трампа щодо перенесення посольства США в Єрусалим
Представники Республіканської партії збирають підписи під листом для новообраного президента США Дональда Трампа, у якому закликають виконати передвиборчу обіцянку щодо перенесення посольства США в Ізраїлі у Єрусалим.
18:57
Офіційно: син Януковича не має бізнесу в Чорногорії
Чорногорія офіційно заперечила будь-яку ділову активність сина колишнього президента України Олександра Януковича в цій країні.
18:49
Кількість жертв подвійного теракту в Кабулі перевищила 30 осіб
Від подвійного теракту біля парламенту Афганістану в Кабулі загинули щонайменше 33 особи, ще понад 70 людей отримали поранення.
18:35
У Сенаті США представлять новий закон про санкції проти РФ
Група сенаторів від республіканців та демократів готов мають представити на розгляд Сенат закон про розширення санкцій проти Росії через кібератаки та агресію в Сирії та в Україні.
18:27
В Угорщині та Болгарії тимчасово зупинили судноплавство на Дунаї через морози
В Угорщині та Болгарії заборонили рух суден по Дунаю, так як річка замерзає, а плавучий лід становить небезпеку.
18:09
Від обвалу даху біля мечеті в Стамбулі загинули двоє, 23 особи поранені
Двоє осіб загинули, ще 23 отримали поранення внаслідок обвалу даху намету, який стояв перед мечеттю в одному з районів Стамбула під час поховальної церемонії.
17:49
Родичі жертв терактів в Брюсселі та Парижі подали в суд на Twitter
Родичі жертв терактів в Брюсселі та Парижі подали позов проти Twitter в США, звинувачуючи компанію сприянні інформаційній кампанії терористів.
17:16
Парламент Швеції може збільшити квоту жінок у керівництві великих компаній
Лівоцентристська парламентська коаліція Швеції в лютому цього року збирається внести на розгляд депутатів законопроект, який передбачає збільшення квоти жінок у вищому керівництві великих шведських компаній.
17:12
МЗС Польщі вимагає покарати вандалів, що зруйнували пам’ятник полякам на Львівщині
МЗС Польщі закликало українську владу до негайного розслідування справи про знищення пам’ятника замордованим полякам у Гуті Пеняцькій на Львівщині і до покарання винних.
16:58
У Німеччини зросла кількість дозволів на травматичну та сигнальну зброю
Минулого року у Німеччині різко збільшився запит на ліцензії на так звану малу зброю.
16:51
Європейські лідери звернулися до Трампа: Путін не хоче величі Америки
Чинні та колишні лідери країн Центральної і Східної Європи звернулися до обраного президентом США Дональда Трампа з закликом двічі подумати перш ніж іти на зближення з РФ і обрати таким чином неправильну сторону.
16:43
МЗС Канади очолить Христя Фріланд, українка за походженням
Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд, українка за походженням, буде призначена на посаду міністра закордонних справ країни.
16:17
Британія не готова піти на спрощення візового режиму для українців – посол
Уряд Британії не готовий піти на зустріч українській стороні у питанні спрощення візового режиму для українців.
15:55
ФотоБрейвік зробив нацистське привітання на засіданні суду щодо порушення його прав
Норвежець Андерс Брейвік, засуджений за вбивство 77 осіб, зробив нацистське привітання на початку засідання апеляційного суду, на якому уряд Норвегії намагається скасувати рішення суду нижчої інстанції, який визнав одиночне ув'язнення Брейвіка нелюдським і таким, що принижує людську гідність.
15:51
ЄС схвалив державну допомогу для оператора атомної енергетики Франції Areva
Антимонопольний регулятор Євросоюзу схвалив плани Франції надати фінансову допомогу компанії Areva на 4,5 млрд євро.
15:24
У Трампа заявили про можливий перегляд частини санкцій проти РФ
Дональд Трамп може переглянути деякі каральні заходи, запроваджені Бараком Обамою за втручання Росії в американські вибори.
15:20
Подвійний вибух у Кабулі: щонайменше 21 загиблий, десятки поранених
Щонайменше 21 особа загинула, 45 поранені внаслідок подвійного вибуху в Кабулі біля будівлі парламенту Афганістану.
15:13
У Туреччині терористи напали на штаб-квартиру поліції
На півдні Туреччини в провінції Газіантеп терористи вчинили напад на штаб-квартиру поліції, в результаті перестрілки один із нападників був вбитий.
15:07
ЄСПЛ зобов’язав мусульманських дівчаток ходити на плавання з хлопчиками
Мусульманська подружня пара, що з релігійних міркувань не дозволила своїм дочкам відвідувати спільні з хлопчиками заняття з плавання у Швейцарії не мала на це права.
14:52
В Італії затримали підозрюваних у зламі пошти глави ЄЦБ та екс-прем'єра Ренці
Затримані збирали конфіденційну інформацію протягом багатьох років, слідчі виявили десятки тисяч зламаних облікових записів, і серед них були рахунки, що належать банкірам, бізнесменам і навіть кільком кардиналам у Ватикані.
14:50
В Анкарі на місяць заборонили акції протесту через можливі теракти
В Анкарі місцева влада заборонила проведення будь-яких акцій протесту у місті протягом одного місяця з міркувань безпеки.
14:36
У Кабулі пролунало два вибухи біля парламенту Афганістану
Біля будівель парламенту Афганістану в Кабулі пролунали один за одним два вибухи.
14:36
Пентагон запропонував програму розширення флоту США вартістю $500 млрд
США мають 274 бойових силу кораблі, що значно менше у порівнянні з 594 кораблями, які були у ВМС США в 1987 році. Нові плани передбачають збільшення до 355 кораблів.
14:28
В ОБСЄ прокоментували затримання журналіста, що намагався провезти уламки з МН17
Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи слова Дуня Міятович прокоментувала ситуацію зі затриманням у Нідерландах журналіста, що намагався провезти уламки з МН17, зазначивши, що "забирати людські останки з місця катастрофи рейсу МН17 не є журналістикою", проте поставила під сумнів необхідність вилучення поліцією обладнання.
14:11
В Анкарі на честь вбитого посла РФ перейменували вулицю та виставковий зал
Експозиційний зал Центру сучасного мистецтва муніципалітету Чанкая столиці Туреччини Анкари, а також вулиця, на якій знаходиться посольство Росії, перейменовані на честь вбитого 19 грудня минулого року посла РФ в Туреччині Андрія Карлова.
14:10
У Стамбулі під час похорону обвалився дах мечеті
У стамбульському районі Бакиркей під час поховальної церемонії обвалився дах мечеті.
13:54
фотоВ Іспанії відкрили перший у світі підводний музей
Музей розташований у затоці недалеко від узбережжя міста Яйса, на південному заході острова Лансароте, на глибині від 12 до 15 метрів на дні океану
13:33
У Німеччині пропонують запровадити субсидії на секс для інвалідів
Німецька партія "зелених" пропонує зобовʼязати місцеві органи влади оплачувати роботу повій, які надають послуги сексуального характеру для інвалідів та людей похилого віку.
13:19
відеоВ Італії провели серію антитерористичних рейдів, затримано підозрюваного
Поліція після рейду оприлюднила відео, на якому видно деякі предмети, вилучені під час обшуків, в тому числі чорний прапор і ножі.
13:14
Білоруса не впустили в Литву через радянську символіку на автомобілі
У понеділок литовські прикордонники не впустили в Литву громадянина Білорусі, на автомобілі якого була зображена радянська символіка.
12:39
Лідер ультраправих ФРН пропонує розділити єврозону на "сильних" і "слабких"
Один з лідерів німецької ультраправої партії "Альтернатива для НІмеччини" (AfD – ред..) Йорг Мойтен пропонує розділити єврозону на дві частини, на "сильну" і "слабку".
12:28
фотоВ Ісландії сформували уряд і визначилися з новим прем'єр-міністром
Урядова угода досягнута між Партією незалежності, Партіє реформ і партією "Світле майбутнє". Разом коаліція матиме 32 місця із 63 у парламенті.
12:14
В Європарламенті оприлюднили таємну угоду про розподіл керівних посад
За тиждень до виборів голови Європарламенту Європейська народна партія (ЄНП) опублікувала текст секретної угоди, який був засекречений протягом багатьох років, за якою соціал-демократи Європарламенту обіцяли підтримку консервативному кандидату після відходу голови Європарламенту від них.
11:50
Помер екс-президент Німеччини Роман Херцог
Колишній президент Німеччини Роман Херцог помер на 83-му році життя.
11:43
МЗС про виконання асоціації: немає відчуття, що ми виконуємо роботу на п'ятірочку
В МЗС не зовсім задоволені якістю виконання Україною домашньої роботи в рамках Угоди про асоціацію.
11:41
Голова СДПН буде суперником Меркель у боротьбі за посаду канцлера - ЗМІ
Соціал-демократи висуватимуть нинішнього віце-канцлера Зіґмара Ґабріеля на посаду канцлера Німеччини.
11:25
Додатковий мільярд на МЗС частково вирішить проблему недофінансування посольств – Зеркаль
Збільшення фінансування МЗС у 2017 році на 1 млрд, до 4 млрд грн допоможе частково вирішити проблему з недофінансуванням посольств.
11:22
Парламент Туреччини зробив перший крок до посилення повноважень Ердогана
Дебати за окремими статтями повинен початися у вівторок і АКР планує завершити їх до 24 січня. Під час дебатів окремо обговорюватимуться 18 статей реформи.
11:09
У Норвегії розглядають апеляцію уряду щодо умов утримання Брейвіка
Андерс Брейвік є організатором і виконавцем теракту в Осло в 2011 року, внаслідок якого загинули 77 осіб, а 151 отримала поранення.
10:56
Спікер Держдуми заявив, що без права голосу участь РФ в ПАРЄ не має сенсу
РФ виступає за діалог з ПАРЄ, але брати участь в організації, де позбавляють права голосу, немає сенсу.
10:43
Італія відкриває посольство в Лівії, щоб зупинити потік мігрантів
Через нестійку ситуацію Лівія перетворилася на головний плацдарм для людей, які прагнуть потрапити в ЄС від узбережжя Північної Африки.
10:28
Норвегія відключає FM-радіо і переходить на цифрове мовлення
Відключати FM-радіо будуть поступово. З 11 січня традиційний радіосигнал перестане бути доступним у місті Бодо на півночі Норвегії, а потім протягом всього 2017-го будуть відключати і інші регіони.
10:25
Перше рішення міжнародного трибуналу щодо Криму має з’явитися у 2019-2021 роках - МЗС
Судді, що розглядатимуть суперечку України та РФ в органі, створеному Міжнародним трибуналом ООН з морського права, мають ухвалити рішення орієнтовно не раніше 2019 та не пізніше 2021 року.
10:05
МЗС: договір з ЄС щодо "відкритого неба" може бути розблоковано найближчим часом
В українському уряді сподіваються на швидке розблокування підписання договору про спільний авіаційний простір (так зване "відкрите небо") і заявляють про попередні домовленості щодо цього.
09:57
Бортпровідники British Airways розпочали дводенний страйк
Дводенний страйк бортпровідників British Airways може вплинути на рейси авіакомпанії з лондонського аеропорту Хітроу у вівторок і в середу.
09:54
Зеркаль: український безвіз мають ухвалити до виборів у Франції
В МЗС розраховують, що остаточне рішення про скасування віз для громадян України буде ухвалене навесні, до завершення передвиборчих перегонів у Франції, але воно набуде чинності вже після виборів.
09:53
інфографікаВибори президента Європарламенту: визначилися двоє фаворитів
Європейський парламент має обрати свого президента 17 січня після рішення чинного президента Мартіна Шульца залишити свою посаду на користь кар'єри в німецькій політиці.
09:40
В Афінах обстріляли поліцейських, що охороняли офіс грецьких соціал-демократів
В Афінах стався збройний напад на автобус зі спецпризначенцями, що охороняли офіс партії ПАСОК.
09:19
Італійські популісти вирішили приєднатися до лібералів у Європарламенті, але їм відмовили
Лідер партії Беппе Грілло у понеділок зробив несподівану заяву про те, що "5 зірок" залишають групу євроскептиків "Європа свободи і прямої демократії" (EFDD).
08:53
Лідери інституцій ЄС та кількох європейських країн пропустять форум у Давосі
Держави-члени ЄС представлятимуть в основному міністри фінансів, в тому числі Вольфганг Шойбле (Німеччина), Мішель Сапен (Франція), П'єр Карло Падоан (Італія) і Луїс де Гіндос (Іспанія).
08:38
Німеччина розслідує безпрецедентне поширення фейкових новин
В минулому місяці зафіксували "величезне використання фінансових ресурсів" та розгортання широкого спектру інструментів російської пропаганди для проведення кампанії дезінформації, спрямованої на дестабілізацію уряду Німеччини.
08:21
Меркель пообіцяла "термінові заходи" після теракту в Берліні
Ангела Меркель закликала до якнайшвидшої депортації прохачів притулку, чиї заявки були відхилені.
08:02
фотоЗМІ: син Януковича інвестує у будівництво в Чорногорії разом з моделлю Playboy
Старший син президента-втікача Віктора Януковича має намір будувати в Чорногорії квартири та бізнес-об'єкти, а Вучеліч буде посередником у продажу.
07:44
У Швейцарії почався новий раунд переговорів щодо об'єднання Кіпру
У переговорах за посередництва ООН беруть участь кіпрський президент Нікос Анастасіадіс та керівник невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру Мустафа Акинджи.