Пам проти Курца: хто кине виклик правій коаліції в Австрії

Понеділок, 8 жовтня 2018, 17:01 — , IPG

Вперше партію австрійської соціал-демократії очолила жінка, та ще й з таким незвичайним іменем - Джой Памела Ренді-Вагнер, що отримала серед однопартійців прізвисько "Пам".

 

Жінка, лікар, мати, новачок у політиці - на перший погляд біографія Ренді-Вагнер ніби створена для того, щоб представляти СДПА - партію, якій доведеться кинути виклик уряду правих популістів і консерваторів Себастьяна Курца.

Уже навесні Ренді-Вагнер поведе партію на вибори до Європейського парламенту. А головне випробування чекає її в 2022 році, коли відбудуться вибори до Національної ради.

Для успіху на виборах новому лідеру есдеків необхідно знайти відповідь на ключову проблему партії - хто є їхнім базовим виборцем і які його вимоги.

Все почалося в 1990-ті, з перетіканням виборців до ультраправої Австрійської партії свободи (АПС). Політологи вважають безперспективними спроби перетягнути цих виборців назад на свій бiк.

Так само закріпився і гендерний розрив у симпатіях електорату. Жінки переважно голосують за соціал-демократів і Партію зелених, чоловіки - за АПС.

СДПА з точки зору свого електорату є жіночою партією, яку нарешті таки очолила жінка.

За стилем і манерою поведінки на публіці вона також мало чим нагадує типову австрійську соціал-демократку з низів. Витончена, має особливий смак і знається на моді - Ренді-Вагнер радше справляє враження університетського викладача французької мови.

Напівобійми Кремля: що Австрія запропонує ЄС після візиту Путіна

Попри такий образ, народжена 1971 року мешканка Відня зростала в цілком класичних соцал-демократичних умовах: батько Ренді-Вагнер був фахівцем із соціальної психології, а мати - вихователькою в дитячому садку, у обох від першого шлюбу народилися по два сина. Памела росла в сім'ї з дітьми від попередніх шлюбів у муніципальному будинку, в типовому міському районі. Матері дуже скоро довелося виховувати дітей самiй.

Після цього була зразкова історія підйому соціальними сходинками завдяки старанності і освiтi. Ренді-Вагнер вивчала медицину. На міжнародному конгресі за кордоном вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, дипломатом Міхаелем Ренді.

Коли її чоловіка призначили послом в Ізраїлі, вона вирушила разом з ним, зайняла посаду запрошеного викладача Тель-Авівського університету і вчила іврит. В Ізраїлі з'явилася на світ друга донька. А ще після народження першої доньки і в період очікування другої Ренді-Вагнер закінчила роботу над докторською дисертацією.

Коли в Австрії був оголошений конкурс на посаду керівника відділу в Міністерстві охорони здоров'я, настав час і для її кар'єри. У 2017 році прем'єр-міністр і тодішній лідер есдеків Крістіан Керн призначив її міністром політики в області захисту прав жінок та охорони здоров'я, а незабаром - поставив Ренді-Вагнер на друге місце у своєму виборчому списку.

І тільки після цього міністр вступила в партію - яку незабаром очолила.

Першим її кадровим рішенням стало призначення колишнього театрального менеджера і міністра культури від СДПА Томаса Дрозда на посаду федерального виконавчого директора партії. Він, як і вона, є довіреною особою Керна, а стиль його поведінки - типовий для представника соціал-демократії з середовища міського населення.

Протягом наступних двох років він має впоратися з майже геркулесовим завданням для партії: партійне керівництво виснажене кадрово і технологічно після численних спроб економії коштів, а сила партійних кампаній і передвиборної боротьби істотно похитнулася.

Перше призначення показує зміни в курсі партії. "Вибач, Томасе, але ти Бобо" - такий пост розмістили функціонери партійної організації федеральної землі Штирія. Прізвисько "Бобо" означає представника міського прошарку науковців з так званої буржуазної богеми і в Австрії є швидше лайливим словом.

Втім, нового лідера есдеків це не бентежить - партії вже не варто асоціювати себе з робітниками. Тепер це партія середнього класу, інтелектуалів і пенсіонерів.

А нову стратегію партії оголосив голова партійної організації СДПА у федеральній землі Каринтія Петер Кайзер - нею стане "червоний трикутник" з політики у сферах соціального захисту й охорони здоров'я, гендерної рівності та справедливості.

Стаття вперше розміщена на сайтi IPG і публікується з дозволу правовласника, з редакційними змінами

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.