ЄС підвищить ядерну безпеку за 25 млрд. євро

Середа, 11 червня 2014, 17:25

Європейський союз прийняв новий закон щодо зміцнення стандартів безпеки та поліпшення нагляду за ядерними об'єктами у відповідь на уроки, винесені після ядерної катастрофи в Японії, заявила Європейська комісія в середу, 11 червня.

У березні 2011 року землетрус і цунамі стали причиною найстрашнішої ядерної аварії в світі за останні 25 років, опромінивши Фукусіму і змусивши 160 тис. людей покинути свої оселі.

Як результат, в ЄС була проведена серія стрес-тестів для вивчення стійкості атомних електростанцій і був підготовлений план реагування відповідно до останніх міжнародних стандартів.

"Ми повинні докласти всіх зусиль для того, щоб забезпечити найвищі стандарти безпеки, котрих дотримуватимуться в кожній атомній електростанції на території ЄС", сказав комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер в заяві.

Комісія встановила, що на європейських атомних станціях необхідні заходи з підвищення безпеки вартістю десь між 10 млрд і 25 млрд євро. В Європі наразі експлуатуються 132 ядерних реакторів.

Національні регулюючі органи також будуть зобов'язані розробити стратегію спілкування з громадськістю у випадку аварії, а також громадянам буде надано можливість брати участь у процесі прийняття рішень про надання ліцензій новим атомним електростанціям.

Нагадаємо, що Єврокомісія підписала меморандум про співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) у вересні минулого року, спрямований на зміцнення готовності до надзвичайних ситуацій і реагування при нещасних випадках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.