Міністр енергетики: Росія блокує переговори, щоб просувати Південний потік

Четвер, 12 червня 2014, 09:21

Міністр енергетики та вугільної промисловості, Юрій Продан заявив, що Росія навмисне блокує переговори щодо ціни на газ для того, щоб переконати своїх європейських партнерів про переваги газопроводу "Південний потік". Про це він повідомив EurActiv після тристоронніх переговорів, котрі відбулися в середу, 11 червня в приміщенні європейської комісії.

Після переговорів Юрій Продан, міністр енергетики РФ Олександр Новак та єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер провели окремі прес-конференції, котрі наглядно продемонстрували їхню нездатність досягти згоди стосовно питання.

Новак заявив, що Росія запропонувала ціну "зі знижкою" за договором 2009 р., котрий було підписано з урядом Тимошенко, за яким Україна має сплачувати $485 за тисячу метрів кубічних (у квітні цього року ціна була $385).

В свою чергу Продан повідомив, що для української сторони ціна $385 за тисячу метрів кубічних все ще залишається надто високою. "На сьогоднішній день єдиним механізмом врегулювання ситуації залишається отримання відповіді в стокгольмському арбітражному суді", пояснив він українську позицію.

Єврокомісар зазначив, що сторони були абсолютно нездатні досягти згоди, однак повідомив, що протягом наступних 48 годин переговори вестимуться в телефонному режимі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: