Францію сколихнув скандал щодо антисемітизму правих

Четвер, 12 червня 2014, 16:46

Європейський єврейський конгрес попросив Європейський Союз позбавити колишнього лідера Національного Фронту Франції, Жана-Марі Ле Пена депутатської недоторканності у відповідь на його антисемітські зауваження, повідомив  EurActiv

Скандал почався після зустрічі політика з журналістами на початку тижня.  

У відповідь на питання журналістів стосовно свого ставлення до французького співака єврейського походження Патріка  Брюеля, Жан-Марі Ле Пен сказав, що це "хлібець, до якого ми ще дістанемось".

В своєму коментарі Ле Пен використав французьке слово "fournée", котре позначає сирий хліб, підготовлений до випікання, що наштовхнуло громадськість проінтерпретувати дане зауваження як натяк на крематорії нацистських концтаборів.

Сам Ле Пен пізніше назвав людей, котрі саме так протрактували ситуацію, імбецилами.

Жан-Марі Ле Пен наразі зберігає недоторканість, як колишній депутат Європейського парламенту. 

За випади свого батька уже встигла вибачитися теперішня лідерка Національного Фронту Марін Ле Пен. Вона зазначила, що для такого досвідченого політика, як її батько, "було помилкою не передбачити, як така фраза буде проінтерпретована, і за цю помилку Національний Фронт платить вже зараз".

Однак не тільки сімейство Ле Пенів змушує толерантних європейців здивовано піднімати брови.

Чиновник виконавчого агентства досліджень ЄС, Матті Зіллі, на днях попросив сіоністську неурядову організацію відписати його від їхньої е-мейл розсилки в далеко недипломатичній манері.

"Припиніть ***** писати мені про ваше сіоністське лайно", написав він рабину Арі Енкіну, директору про-ізраїльської організації після отримання листа розсилки, на яку він був підписаний з 2011 року.

Пізніше Зіллі повідомив журналістам, що написав цього листа, будучи розлюченим марними спробами відписатися від розсилки.

"Мій роздратований тон в е-мейлі ніколи не стосувався Ізраїлю, релігії та культури, а лише постійного отримання е-мейлів на мою професійну скриньку", зазначив він.

"Я говорив за себе, а не від імені Європейської комісії, Європейського Союзу чи когось іще.. я щиро вибачаюсь, якщо мої слова були проінтерпретовані інакше, я ніколи не намагався образити когось через релігійні переконання, культуру, націю чи расу", додав Зіллі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.