Прем'єр-міністр Франції закликає ЄЦБ почати купувати активи

Середа, 2 липня 2014, 12:37

Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс закликає Європейський центральний банк (ЄЦБ) запустити програму купівлі активів, щоб підтримати економіку країн єврозони і знизити курс євро з поточного високого рівня, передає Інтерфакс.

"Євро переоцінений, і це погано для нашої промисловості та зростання економіки", - заявив Вальс в інтерв'ю французькій газеті Les Echos.

Він привітав червневе рішення ЄЦБ знизити всі три основні відсоткові ставки і назвав цей крок "сильним сигналом" для ринків.

"Однак я хотів би, щоб центральний банк пішов ще далі, а саме почав купівлю активів на ринках. Грошово-кредитна політика не може стосуватися тільки зміни ставок", - сказав французький прем'єр.

ЄЦБ за підсумками червневого засідання знизив базову відсоткову ставку за кредитами з 0,25% до 0,15% річних, оновивши рекордно низький рівень. Ставка за депозитами вперше в історії валютного блоку стала негативною - вона була зменшена з нуля до мінус 0,1%. При цьому банк змінив ставку за маржинальними кредитами з 0,75% до 0,4% - більше, ніж очікував ринок.

Крім того, глава ЦБ Маріо Драгі оголосив кілька раундів програми цільового довгострокового кредитування під фіксовану відсоткову ставку з початковим обсягом у 400 млрд євро, щоб поліпшити доступ до кредитів у єврозоні. Також він повідомив, що йде підготовка програми кількісного пом'якшення.

Спочатку, після червневого засідання ЄЦБ, євро подешевшав, але з тих пір практично відновив колишній курс, що, на думку аналітиків, погіршує конкурентоспроможність товарів з єврозони на світових ринках.

Наступне засідання ЄЦБ відбудеться 3 липня. Всі економісти, опитані агентством Bloomberg, очікують збереження відсоткових ставок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.