ICAO дає Росії дозвіл контролювати польоти над Кримом?

П'ятниця, 4 липня 2014, 12:14

За даними російських ЗМІ, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) визнала право Росії на аеронавігаційне обслуговування над Кримом та його територіальними водами.

Про це повідомляє російське ділове видання Коммерсант, посилаючись на джерела, інформовані про переговори ICAO з російською стороною, які відбулися днями.

У переговорах брали участь заступник міністра транспорту РФ Валерій Окулов і генсек Міжнародної організації цивільної авіації Реймонд Бенджамін.

Основним підсумком зустрічі стало визнання легітимності польотів над Кримом, розповів "Комерсанту" неназваний представник Мінтрансу Росії. У віданні української сторони повинні залишитися лише нейтральні води, але "з урахуванням технічних домовленостей з Росією з аеронавігаційного обслуговування в районі Сімферополя". У ICAO на запит видання не відповіли.

Як відомо, наразі таких домовленостей не існує, адже Україна наполягає на своєму праві контролювати повітряний простір окупованої Росією території. "Комерсант" у своїй статті цього не згадує, але зазначає з посиланням на джерело, що рішення про правомірність польотів представники ICAO повинні внести "як обов'язкову складову" до можливої спільної тристоронньої угоди.

Цей варіант угоди не потребуватиме внесення змін до європейського аеронавігаційного плану. У Європейській організації безпеки аеронавігації (Євроконтроль) запевнили видання, що самі не уповноважені визнавати той чи інший повітряний простір, оскільки керуються в цьому питанні рішеннями ICAO.

РІА "Новини" також цитує російське джерело з цього приводу. За даними агенції, йдеться лише про транзитні польоти.

Коли дане рішення може бути остаточно ухвалене, російські ЗМІ не повідомляють. У Євроконтролі підтвердили, що наразі його диспетчери рекомендують перевізникам уникати повітряного простору Криму, оскільки "польоти контролюють декілька провайдерів повітряного руху", а це небезпечно. Але Євроконтроль не вводить санкції щодо авіакомпаній, які обирають цей маршрут.

За словами джерела "Коммерсанту", Туреччина "готова визнати належність району польотної інформації Сімферополя до сфери відповідальності Росії". Джерело зазначило, що підтримка Туреччини може пояснюватися її зацікавленням до російського ринку, а також прагненням створити прецедент, щоб підсилити позиції в переговорах з ЄС щодо ситуації з невизнаною Турецькою Республікою Північного Кіпру (польоти туди здійснюються тільки з турецьких аеропортів). У Мінтрансі та МЗС Туреччини на запити "Комерсанта" не відповіли.

Якщо інформація, надана російськими ЗМІ, відповідає дійсності, це означатиме перший крок до часткового (хоча й непрямого) визнання світом російського контролю над територією Криму.

ЄвроПравда наразі намагається отримати коментар української сторони.

Оновлено:
Згодом ICAO спростувало інформацію, опубліковану російськими ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: