Німеччина може відмовитися від розробки сланцевого газу на найближчі 7 років

Понеділок, 7 липня 2014, 13:37

Влада Німеччини планує відмовитися від використання технології гідравлічного розриву пласта (ГРП) на наступні сім років, що фактично означає відмову від розробки родовищ сланцевого газу на території країни, пише The Wall Street Journal.

Подібного рішення вимагають природоохоронні організації, пивовари і фермери ФРН, які переконані, що шкідливі хімікати, які використовуються під час буріння, забруднять воду.

"У найближчому майбутньому фрекінгу в Німеччині не буде, - заявила міністр з питань охорони навколишнього середовища країни Барбара Хендрікс. - Захист питної води та охорона здоров'я - найвищі цінності для нас".

Разом з тим Financial Times зазначає, що неприйняття ГРП в Німеччині може пом'якшитись, оскільки під тиском компаній енергетичного сектора і переробної промисловості Берлін, швидше за все, погодиться на випробування цієї спірної технології у робочих умовах. Прихильники використання гідророзриву спираються на те, що освоєння родовищ сланцевого газу скоротить залежність ФРН від імпорту енергоносіїв, у першу чергу з Росії.

За даними WSJ, уряд Німеччини ставить завданням заборонити використання ГРП на глибинах менше 3 тис. м плюс повна заборона у всіх водоохоронних зонах. Влада розраховує підготувати законопроект до початку 2015 року. Нові правила будуть найжорсткішими в історії нафтогазової галузі Німеччини, відзначає агентство Bloomberg. Повторне повернення до цього питання буде можливе лише в 2021 році.

Як підрахувала Wintershall AG, найбільший виробник нафти і газу в Німеччині, власний видобуток газу в країні скоротився на 10% в 2012 році і приблизно на стільки ж в 2013 році, і основним чинником є саме заборона на використання ГРП.

Ще одним аргументом на користь ГРП є внесок газової галузі в бюджети земель ФРН: наприклад, в Нижній Саксонії до заборони він становив близько 600 млн євро на рік, а в найближчі роки регіональна влада прогнозують доходи на рівні 400 млн євро. Крім того, освоєння родовищ сланцевого газу в Німеччині могло б забезпечити створення тисячі робочих місць в країні.

Запаси сланцевого газу в Німеччині оцінюються в 2,3 трлн кубометрів, тобто їх вистачить як мінімум на 10 років повного самозабезпечення. Як зазначає FТ, їхня розробка, можливо, велася б без призупинення, якби не протести партії зелених. Німецькі "зелені" мають найбільший вплив на державну політику серед всіх країн Європи: їм належить 63 місця в Бундестазі з 630.

Гідравлічний розрив пластів (гідророзрив, ГРП або фрекінг від англ. fracking) передбачає закачування в породу спеціальної рідини за допомогою потужних насосних станцій, а після цього - додавання розклинюючого агента. В результаті в гірській породі формується високопровідна тріщина, яка забезпечує суттєве зростання дебіту свердловини. Технологія існує вже багато десятиліть (у тій самій Німеччині вона вперше була використана вже в 1960-ті роки), однак її масове застосування почалося в 1990-х роках, спочатку переважно на нафтових свердловинах.

Оскільки в результаті застосування ГРП залишається токсична вода, технологія розробки газу сланців викликала хвилю екологічних протестів у всьому світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: