Активісти "Грінпісу" блокують місце видобутку сланцевого газу в Румунії

Понеділок, 7 липня 2014, 16:00

Активісти "Грінпісу" в понеділок прикували себе до воріт на місці видобутку сланцевого газу компанії Chevron у східній Румунії, блокуючи доступ до нього і закликаючи уряд заборонити фрекінг.

За оцінками Управління енергетичної інформації США, Румунії може потенційно належати 51 трлн кубічних футів сланцевого газу, який покриватиме внутрішній попит протягом більш ніж століття, передає Reuters

Американська компанія Chevron почала роботу з пошуку газу в селі Пунгестi на сході Румунії в грудні, після відстрочки через протести сотень місцевих жителів.

За словами протестувальників, вони стурбовані тим, що Chevron буде використовувати фрекінг, або гідророзрив пластів (ГРП) - процес, який допомагає отримати газ у важкодоступних шарових підземних скельних утвореннях шляхом введення води, піску та хімікатів під високим тиском.

Критики кажуть, що це може призвести до забруднення водопостачання і викликати невеликі землетруси. Адвокати свідчать, що показники безпеки задовільні і вказують на такі країни, як США, де фрекінг призвів до зниження ціни на енергоносії.

Chevron став першою компанією, котра почала пошуки сланцевого газу в країнах-членах Європейського Союзу, зокрема у Румунії. Вона прагне пробурити якомога більше свердловин у цьому регіоні і неодноразово заявляла, що не планує використовувати фрекінг в рамках своєї програми геологорозвідувальних робіт протягом найближчих п'яти років.

У понеділок близько 25 активістів "Грінпісу" з Румунії, Угорщини, Австрії, Чехії, Польщі, Словаччини та Німеччини увійшли на територію видобутку сланцевого газу в Пунгесті.

Одягнені в яскраво-жовті куртки, активісти заблокували доступ до дороги і прикували себе до високих воріт з колючим дротом.

Кілька співробітників міліції були направлені на місце події, але ще не вжили заходів щодо усунення активістів.

Chevron також має право на розвідку трьох інших румунських ліцензійних ділянок на березі Чорного моря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.