ВВП Німеччини скоротився в ІІ кварталі вперше з 2012 року

Четвер, 14 серпня 2014, 09:54

ВВП Німеччини впав у другому кварталі 2014 року на 0,2% порівняно з попереднім кварталом, свідчать остаточні дані Федерального статистичного агентства ФРН (Destatis).

Скорочення стало першим з 2012 року, відзначає агентство Bloomberg.

Підйом економіки в квітні-червні щодо аналогічного періоду 2013 року з поправкою на кількість робочих днів склав 1,2%, пише Інтерфакс

Економісти, опитані Bloomberg, очікували зниження першого показника на 0,1% і зростання другого на 1,4%.

Зростання ВВП за I квартал відносно жовтня-грудня переглянутий з 0,8% до 0,7%, в річному вираженні оцінка залишена на рівні 2,3%.

Німеччина є ключовим фактором для відновлення економіки єврозони, яка знаходиться під тиском геополітичної напруженості, близькою до рекорду безробіття і низької інфляції.

Якщо в II кварталі слабкість німецької економіки частково пояснюється перенесенням виробництва на перші місяці року через незвично теплу зиму, то в поточному кварталі на макроекономічні прогнози ФРН несприятливо впливає російсько-українська криза.

Ця ж криза ставить під загрозу відновлення в єврозоні в цілому, відзначають експерти. Зокрема, в Італії вже поновилася рецесія.

"Попит на німецькі промислові товари в єврозоні та в країнах різко знизився, і ми очікуємо порівняно слабкого третього кварталу", - заявив економіст Helaba Штефан Мютце.

Згідно з прогнозом Бундесбанку, ВВП Німеччини в 2014 році підвищиться на 1,9% і на 2% в 2015 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: