Норвегія проти створення постійних баз НАТО у Східній Європі

П'ятниця, 15 серпня 2014, 09:40

Про це після зустрічі з генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном заявила прем’єр-міністр країни Ерна Сольберг, повідомляє новинний ресурс ABC Nyheter.

За її словами, посилення присутності НАТО на сході відповідає інтересам Норвегії, проте Сольберг застерегла від створення альянсом постійних баз.

"Це важливо, тому що солідарність членів НАТО необхідна. Країни, які приєдналися до альянсу наприкінці 1990-х і на початку 2000-х, усвідомлюють, що стаття 5 Північноатлантичного договору (принцип колективної оборони) поширюється і на них. Проведення навчань необхідне. Але ми виступаємо проти створення постійних баз, у нас чітка позиція з цього приводу", - заявила вона.

Генсек НАТО своєю чергою висловив жаль, що Росія тепер дивиться на альянс як на ворога, а не партнера. Це призводить до необхідності посилення присутності НАТО в Східній Європі, вважає він.

"Два рішення повинні бути прийняті, коли держави-члени зберуться в Уельсі у вересні. Перше - зміцнити нашу колективну оборону на сході. Йдеться про більш помітну присутність НАТО, про покращення нашої здатності діяти швидко, коли це необхідно, щоб захистити наших членів. Друге - інвестиції в нашу оборону. Я сподіваюся, що ми зможемо домовитися про поступове збільшення оборонного бюджету протягом найближчих декількох років", - відзначив Андерс Фог Расмуссен.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що держави-члени НАТО близькі до досягнення консенсусу з приводу  нарощування військової присутності альянсу в Східній Європі у відповідь на втручання Росії у справи України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.