Головнокомандувач НАТО: ми маємо бути готові боротися з "зеленими чоловічками"

Понеділок, 18 серпня 2014, 09:37

НАТО повинне бути готове до появи так званих "зелених чоловічків" та нового типу війни.

Про це заявив головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав в інтерв’ю тижневику Welt am Sonntag.

"Наша велика проблема - це фактично новий вид війни. Ми над цим працюємо. Чесно кажучи, найголовніше полягає в тому, щоб країни НАТО були готові до так званих "зелених чоловічків", озброєних військових без знаків розпізнавання, які створюють заворушення, займають урядові будівлі та підбурюють населення", - сказав він.

Такі дії можуть значно дестабілізувати ситуацію в країні, що, власне, і відбулося на сході України, відзначив він.

"І є небезпека, що це може відбутися також і в інших країнах Східної Європи. Ми потребуємо сильної поліції та армії для того, щоб вони могли впоратися з цим завданням", - вважає він.

За словами головнокомандувача НАТО, сьогодні доводиться мати справу з новим типом гібридної війни.

"Давайте подивимося на схід України: дипломатично Росія намагалася застосувати інформаційні кампанії, у військовому плані ми бачимо день у день рух військ, артилерійські обстріли через кордон і використання всього військового потенціалу. І, нарешті, економічна та енергетична війна. Ця гібридна модель, яка об'єднує всі національні інструменти влади, і застосовують її проти іншої нації. Це дуже тривожна річ",  - відзначає Брідлав.

За його словами, якщо НАТО зафіксує факт проникнення іноземних бійців на територію держави-члена альянсу та зможе довести їх зв’язок з країною-агресором, то в дію вступить Стаття 5 Статуту НАТО.

"Це означатиме збройну відповідь на дії агресора", -  зазначив Брідлав. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk заявив, що Євросоюз та НАТО мають знайти сили, щоби надати військову допомогу Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: