Швейцарія не допомагатиме країнам ЄС обходити російські санкції

Середа, 20 серпня 2014, 09:32

Швейцарія відкинула спроби деяких виробників продуктів харчування з країн Європейського Союзу обійти російську заборону на імпорт продовольства з країн ЄС та інших західних країн за допомогою транзиту поставок через свою територію.

Про це пише The Wall Street Journal.

Швейцарія звільнена від відповідних санкцій Росії, тому що не приєдналася до західних санкцій проти країни після її анексії Криму на початку цього року і подальшої підтримки сепаратистських повстанців у Східній Україні, пише видання.

Деякі європейські виробники харчових продуктів шукали способи обійти заборону Росії на експорт через Швейцарію, заявив у вівторок швейцарський Федеральний Департамент сільського господарства. Відомство повідомило, що відхилило запити щодо поставок фруктів, овочів та інших продуктів харчування, але відмовилося дати більш детальну інформацію.

У Швейцарії сертифікація продовольчої продукції не може бути надана, якщо продукти обробляються поза її межами", - сказав прес-секретар відомства Юрг Йорді.

Швейцарія раніше також пообіцяла, що перешкоджатиме Росії використовувати свою територію для того, щоб обійти санкції західних країн.

Кава і сир є одними з найпопулярніших товарів швейцарського експорту продовольства до Росії, який у минулому році досяг майже 200 млн. швейцарських франків ($221 млн), або близько 2,4% загального обсягу продажу продуктів харчування за кордоном Швейцарії, пише видання.

Нагадаємо, 13 серпня Швейцарія через "загострення конфлікту в Україні"  розширила вже існуючу заборону на експорт воєнних матеріалів в Росію і Україну, включивши в нього ряд товарів військового призначення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.