ЄС закликають боротися із залежністю від російського ядерного палива

Четвер, 21 серпня 2014, 12:21

Японо-американський атомний гігант Westinghousе закликає Євросоюз запровадити такі правила конкуренції, які понижуватимуть залежність Східної Європи від російського ядерного палива.

Про це пише Financial Times.

У той час як криза в Україні зосередила основну увагу на уразливості від скорочення поставок газу з Росії, Westinghouse стверджує, що Брюссель також має реагувати на подібні ризики, створювані контролем Москвою  ядерного палива в Східній Європі.

Westinghouse, найбільший у світі постачальник ядерного палива, може лише виграти, якщо східноєвропейський ринок відкриється.

Проте за словами представників компанії,  вона лише хотіла б підкреслити ще один аспект енергетичної залежності ЄС від Росії.

У цілому Росія забезпечує 36% потреб ЄС щодо збагачення урану, але ці послуги можуть бути надані іншою країною в надзвичайних ситуаціях.

 Щодо Європи, то більш нагальне стратегічне занепокоєння, за словами Westinghouse, викликає те, що багато реакторів у Східній Європі повністю покладаються на спроектовані серії паливних елементів з Росії.

Угорщина, Словаччина, Болгарія, Чеська Республіка повністю залежать від російського ядерного палива, і всі покладаються на реактори для їх побутових потреб. Фінляндія є також одним з основних споживачів.

"Є чітке питання безпеки поставок . . . у вас немає другого постачальника", - сказав Майкл Кірст, віце-президент Westinghouse зі стратегічного розвитку.

 Він додав, що другий постачальник потрібен у випадку технічних збоїв у постачанні палива, а також будь-яких політичних санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: