Юрист Міро Церар обраний новим прем'єр-міністром Словенії

Вівторок, 26 серпня 2014, 09:28

Парламент Словенії обрав сьогодні нового главу уряду, яким став юрист Міро Церар, що отримав мандат в день свого 51-річчя.

Про це повідомляє РІА "Новости".

За підсумками таємного голосування на позачерговому засіданні парламенту, яке транслювалося в прямому ефірі національного телебачення, підтримку Церару висловили 57 депутатів з 90.

Тепер новий прем'єр повинен запропонувати на затвердження парламенту кандидатури міністрів, на що закон відводить ще 15 днів.

У своїй промові перед депутатами про пріоритети роботи майбутнього уряду Церар зазначив, що першочерговими завданнями вважає виведення держави з політичної та економічної кризи, повернення довіри громадян до верховенства закону і органам влади.

Ці заяви розкритикував колишній прем'єр і лідер провідної опозиційної Словенської демократичної партії Янез Янша, який прибув на засідання парламенту з в'язниці, де відбуває дворічний термін за корупцію. За словами Янши, Церар не вказав ані конкретних цифр, ні чіткої програми того, як саме вивести країну з кризи.

Лівоцентристська "Партія Міро Церара" перемогла на позачергових парламентських виборах 13 липня, отримавши в установчих зборах 36 місць з 90.

Для створення парламентської більшості коаліцію разом з переможцями склали Демократична партія пенсіонерів Словенії, очолювана міністром закордонних справ Карлом Ерьявецем, і колись найпопулярніша партія країни "Соціал-демократи ". Всі разом вони отримали 52 депутатські мандати.

Церар, якому 25 серпня виповнився 51 рік - син прославленого югославського гімнаста, дворазового олімпійського чемпіона Мирослава Церара. Кандидат на прем'єрський пост тричі отримував титул юриста року в Словенії та 12 разів входив до списку найбільш впливових юристів своєї країни.

Церар заснував партію менш ніж за півтора місяці до виборів, а експерти пояснили її успіх розчаруванням виборців у старій політичній еліті і бажанням громадян побачити на політичній сцені нову людину з незаплямованою репутацією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.