Росіяни масово їздять за продуктами до Фінляндії

Вівторок, 26 серпня 2014, 11:18

У магазинах прикордонних із Росією міст Фінляндії спостерігається небувалий потік покупців.

Росіяни, налякані можливим дефіцитом продуктів, кинулися на закупи до найближчих країн ЄС, пише Deutsche Welle.

Після того, як Росія запровадила ембарго на імпорт харчової продукції, в тому числі сільськогосподарської продукції з країн ЄС, значно зріс потік російських шопінг-туристів до прикордонних із РФ міст країн Євросоюзу.

Перш за все це стосується Фінляндії, звідки російські покупці, які мають шенгенські візи, почали масово вивозити м'ясні та молочні продукти. У фінських крамницях користуються моментом і встановлюють знижки на товари, які мають підвищений попит у росіян.

Мешканці фінського міста Лаппеенранта, розташованого за 26 кілометрів від російсько-фінляндського кордону, жартують, що несподівано настали "російські дні". Справді, на стоянках перед гіпермаркетами повно автомобілів і автобусів із російськими номерами, у торговельних залах чується переважно російська, а на дверях видніються написи "Tervetuloa - Добро пожаловать!".

Чергова адміністраторка магазину K-Citymarket Танья Кассаосасто зауважила, що за останні дні потік туристів із Росії збільшився приблизно на 40 відсотків. "У нас нині триває розпродаж популярних у Росії сортів масла, йогуртів, сметани і сирів. Утім, сирів, напевно, вже не лишилося", - зауважує Танья Кассаосасто.

У тих відділах, де продаються згадані товари, встановлені оголошення зі словом "tarjous" - "спеціальна пропозиція". А на етикетках назви товарів написані російською. За словами співробітниці фінського магазину, середня сума чеку російських покупців у K-Citymarket після запровадження заборони на імпорт продуктів із Євросоюзу зросла на третину.

Зниження цін на харчову продукцію у прикордонних із Росією містах іде на користь і місцевим покупцям. Продавчиня K-Citymarket в місті Іматра Марія Ялканен каже, що чимало фінів іронічно називають розпродаж молочних товарів "подарунком від Путіна" і охоче купують навіть ті харчі, якими зазвичай не користуються, наприклад, несолене масло.

"Нині в нас великий попит на продавців, які володіють російською", - каже Марія Ялканен, яка кілька років тому переїхала до Фінляндії з Петрозаводська. За її словами, в останні дні чимало мешканців найближчого російського міста Світлогорська приїздять до Іматри на велосипедах та з рюкзаками за плечима. "Із Санкт-Петербурга їдуть машинами, з інших міст - автобусами. Але, напевно, невдовзі цей ажіотаж закінчиться", - припускає вона.

Нагадаємо, в середу 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей документ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.