Фінляндія також проситиме компенсації у ЄС через санкції проти Росії

Середа, 6 серпня 2014, 16:45

Фінляндія може зіткнутися з економічною кризою через санкції Європейського Союзу щодо Росії. Гельсінкі має намір домагатися фінансової компенсації від ЄС у випадку непропорційного удару по власній економіці, сказав прем'єр-міністр Александр Стубб у середу 6 серпня.

Про це повідомляє EurActiv.

Росія - третій за величиною ринок експорту для Фінляндії (близько 10% фінського експорту). Окрім того, російські туристи витрачають приблизно 2 млрд євро щорічно у цій країні.

"Це має потенціал - і я наголошую, потенціал - стати економічною кризою 2.0", - зауважив  прем'єр-міністр Александр Стубб, додавши, що непрямий вплив санкцій може мати істотне значення для Фінляндії.

Фінляндія бореться з дворічним економічним спадом, який вразив її електронну та паперову промисловість. Деякі економісти очікують подальшого скорочення в 2014 році, тоді як мінфін прогнозує повільне зростання на 0,2%.

Стубб, який зайняв пост прем'єр-міністра в червні та заявив про необхідність відмовитися від нейтралітету і вступити в НАТО, зазначив, що Росія також може накласти відповідні санкції, проте наголосив, що заходи ЄС були необхідні.

"Ми повинні бути абсолютно відвертими щодо того, чому ми опинилися в такій ситуації. Ми тут тому, що одна країна вторглася до частини іншої країни і грубо порушила міжнародне право... ми повинні думати про міжнародне право", - сказав він.

"Санкції були необхідні в нинішніх умовах", – зауважив Стубб, додавши, що жодна держава-член ЄС не має постраждати в економічному плані більше, ніж інші, через санкцій проти Росії.

"Без сумніву, якщо санкції б'ють по певній країні непропорційно, повинна бути сплачена компенсація... Ясно також, що якщо санкції б'ють по Фінляндії непропорційно, ми будемо просити про допомогу наших партнерів з ЄС", - сказав він.

Нагадаємо, міністр економіки Польщі Януш Пехоцинський у вівторок заявив, що Польщі слід "якогомога швидше" звернутися до влади Євросоюзу з проханням про компенсації втрат у зв'язку з введенням РФ заборони на імпорт польських фруктів і овочів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.