Польща попросить ЄС компенсувати втрати від російських санкцій

Вівторок, 5 серпня 2014, 13:04

Польщі слід "якогомога швидше" звернутися до влади Євросоюзу з проханням про компенсації втрат у зв'язку з введенням РФ заборони на імпорт польських фруктів і овочів.

Про це заявив у вівторок в інтерв'ю TVN24 BiS міністр економіки Польщі Януш Пехоцинський.

Як повідомляє агентство Bloomberg, це питання буде обговорюватися на засіданні польського уряду у вівторок.

Внаслідок заборони експорт продовольства з Польщі в Росію, який цього року міг скласти близько $1,6 млрд, може скоротитися на 50%, сказав глава економічного відомства.

"Необхідно пам'ятати, що в першому півріччі експорт до Росії знизився на 7%, а до України - на 29%. Ламається також динаміка торгівлі з проросійським сходом. Наразі, коли Євросоюз ввів санкції, і Росія ввела у відповідь заборону на імпорт овочів і фруктів, потрібно ці показники підняти до 0,4-0,6% ВВП", - говорить він.

Разом з тим, труднощі на російському ринку викликають ускладнення на всій території Митного союзу, тобто, у співпраці з Білорусією та Казахстаном. "Якщо буде продовжуватися ця війна, то 2015 рік буде ще складнішим", - стверджує Пехоцинський.

Нагадаємо, що Росія 30 липня оголосила про заборону ввезення з Польщі овочів та фруктів, заявивши про порушення у сфері сертифікації та виявлення "карантинних продуктів".

Торік Польща продала сільськогосподарської продукції на 4,3 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.