Ірландія побоюється повторення «мильної бульбашки» на ринку нерухомості

Четвер, 7 серпня 2014, 12:27

Ірландський уряд турбується про можливе повторення "мильної бульбашки" на ринку нерухомості.

Про це пише агентство Bloomberg.

Розслідування могло б допомогти уникнути повторення найсерйознішого в Західній Європі краху на ринку нерухомості. Адже ціни на нерухомість знову зростуть, так само, як і під час кризи, говорить ірландський парламентар.

Прем'єр-міністр Енда Кенні доручила розпочати розслідування, щоб розкрити "всю правду" про банківську кризу, яка змусила просити про міжнародну фінансову допомогу в 2010 році. Група з 11 осіб, що проводитиме розслідування, розпочала зустрічі ще в червні. Водночас громадські слухання розпочнуться наступного року, а підсумковий звіт очікується у листопаді 2015 року.

"Два роки тому, люди, можливо, поставили б під сумнів актуальність подібного розслідування, думаючи, що "мильна бульбашка", яку ми пережили, ніколи не трапиться знову, - говорить Сіаран Лінч, представниця лейбористської партії. – Наразі, мабуть, вони менше впевнені в цьому".

Ціни на житло в Ірландії зростають більш швидкими темпами, ніж у кризові роки. Під час буму зростання цін викликало хвилю будівництва і кредитування, яка завершився позикою в 64 млрд євро ($85,5 млрд) для підтримки фінансової системи. Урядова політика, бездумна видача кредитів та незадовільне регулювання стали причиною "мильної бульбашки" відповідно до трьох попередніх урядових звітів.

"Основна відмінність полягає в тому, що цього разу особистості, партії та установи, згадані у попередніх доповідях, даватимуть публічні свідчення щодо того, що відбулося, - говорить Лінч.  - Для багатьох це буде їхній перший публічний коментар про те, що сталося". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.