У Росії зростає дефіцит продовольства у зв'язку з санкціями проти ЄС

Середа, 10 вересня 2014, 10:44

У Росії фіксують зростаючий дефіцит продовольства і в роздробі, і в переробці.

Про це пише газета  "Коммерсантъ".

Аналітики підрахували, що з урахуванням України під санкції потрапило близько 50% всього імпорту продовольства, що еквівалентно 15% всіх продуктів, споживаних в Росії.

Замістити їх брак на ринку за рахунок внутрішнього виробництва можна лише частково - потенціал зростання завантаження потужностей становить 4%, що дозволить компенсувати тільки 15% імпорту.

Зокрема, у серпні поставки продовольства і сировини для його виготовлення в РФ з країн далекого зарубіжжя скоротилися на 7,5% у вартісному вираженні в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року (падіння в липні - 0,4%).

У лідерах зниження - молочна продукція (ввезено на 57% менше, ніж роком раніше), свинина (45%), овочі (44%) та м'ясо птиці (39%), пише видання.

Загалом, як зазначають експерти Центру розвитку Вищої школи економіки, імпорт в Росію через санкції у 2014 році скоротиться приблизно на $24 млрд, але це навряд чи зможе компенсувати погіршення стану платіжного балансу країни на тлі падіння цін на нафту і очікуваного чистого відтоку капіталу з РФ на рівні $100-130 млрд.

Нагадаємо,  в середу, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.