Коморовський закликає країни ЄС об'єднатися проти енергошантажу Росії

Вівторок, 30 вересня 2014, 13:26

Президент Польщі Броніслав Коморовський закликав країни ЄС об’єднатися проти шантажу Росії в енергетичні сфері. Відповідну заяву було зроблено під час візиту до Португалії.

Про це йдеться на офіційному сайті лідера Польщі.

"Солідарність ЄС зробила б неможливим енергетичний шантаж Росії, адже вона не витримала б цього опору, оскільки від нього спустошився б її бюджет", - заявив Коморовський.

"Криза у відносинах між Україною та Росією має сприйматися не лише як джерело загроз, але і як джерело потенційних можливостей (…) Я маю на увазі спільні дії. Польща пропонує ідею енергетичного союзу, що базується на принципах солідарності та диверсифікації джерел постачання енергоносіїв", - додав він.

Президент Польщі зазначив, що зараз європейських партнерів легше переконати у доцільності втілення цієї концепції, так як "всі ми відчуваємо, що Росіє використовує проблеми в енергетичній сфері у якості політичної зброї".

Коморовський підкреслив, що тепер у багатьох країн ЄС з’явилося розуміння того, що "дії Росії є більше політично мотивованими", та наголосив на важливості того, щоб ЄС позбавився залежності від російського газу.

Нагадаємо, що екс-прем'єр Польщі Дональд Туск запропонував нову енергетичну стратегію для Європи, яка грунтується на ідеї централізованих закупівель газу в ЄС. Проте наразі дана ініціатива не отримала широкої підтримки в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.