Суд ЄС, що розглядає скаргу Януковича, відмовив у позові в іншій справі про санкції

Середа, 5 листопада 2014, 17:25

В середу Загальний суд ЄС, розташований у Люксембурзі, оприлюднив рішення за позовом громадянина Сирії Адіба Маялеха, щодо якого діє рішення Європейського союзу про накладення санкцій.

Про це йдеться у повідомленні суду, яке має в розпорядженні "Європейська правда".

У 2012 році Євросоюз наклав санкції – заборону в’їзду та арешт активів – на Адіба Маялеха, який обіймав посаду голови Національного банку Сирії. Ці обмеження стали частиною санкційного пакету ЄС, спрямованого проти режиму сирійського президента Башара аль-Асада.

Того ж року Маялех оскаржив рішення ЄС, а згодом, наступного року, доповнив свою скаргу.

Необхідно зазначити, що санкції, запроваджені проти сирійського посадовця, ідентичні тим, які ЄС ввів на початку 2014 року проти екс-президента Януковича та його соратників. Представники близького оточення Януковича так само зіткнулися із арештом активів та забороною в’їзду в ЄС. Відмінність, щоправда, полягає в тому, що Маялех є чинним, а не колишнім посадовцем.

Водночас введення санкцій проти сирійця ускладнене тим, що він одночасно має громадянство Франції.

У рішенні від 5 листопада Суд ЄС визнав законними санкції, введені проти сирійського посадовця. Зокрема, в рішенні йдеться про те, що Рада ЄС має право обмежувати права осіб на в’їзд до ЄС та заморожувати їхні активі лише на тій підставі, що дана особа виконує посадові обов’язки на користь сирійського режиму.

Як повідомляла "Європейська правда", наразі в суді ЄС зареєстровані позови Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора Януковича, Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова, Віктора Пшонки, братів Сергія та Андрія Клюєва, Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка та Андрія Портнова.

В Люксембурзі прогнозують, що проміжне рішення щодо них буде ухвалене 2016 року, а винесення кінцевого рішення (у разі апеляції) може затягнутися до 2018 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.