Євродепутат: ЄС не був ініціатором санкцій щодо РФ, але має їх продовжувати

Четвер, 18 грудня 2014, 08:37

ЄС повинен продовжувати застосування санкцій проти Росії поки вона постачає зброю бойовикам на сході України і поки Крим залишатиметься окупованим.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle сказав ініціатор неформальної групи "Друзі європейської України", євродепутат від Литви, заступник голови політичної групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" у ЄП Пятрас Ауштрявічюс.

"Санкції не були ініціативою ЄС. Російська влада, російське керівництво і сам Путін, які почали війну проти України і анексували Крим, повинні відповідати за свої дії." - зазначив він.

На думку депутата, санкції мають тривати до тих пір поки Росія не припинить постачати зброю сепаратистам на Донбасі і доки вона не поверне Крим. "Лише шкодую, що Росія не робить із ситуації ніяких висновків" - додав він, зазначивши, що не може прогнозувати подальший розвиток подій. 

За словами Ауштрявічюса, Україна в ситуації, коли проти неї йде війна, потребує не лише фінансової підтримки, а й інформаційної.

"Європейським політикам необхідна об'єктивна інформація, розуміння ситуації, вони повинні відчути себе на місці пересічного українця, який живе на сході країни, на заході, в Криму і в Києві" - пояснив він.

Група "Друзі європейської України" наразі налічує трохи більше 50 чоловік з 18 країн. Але за словами парламентаря, заявки продовжують надходити. Крім усього іншого, вона готова такожборотися і з так званими "ворогами України" в Європарламенті, які часто фінансуються з Кремля.

Для Пятраса Ауштрявічюса поки не йдеться про втому від України.

"Для України кожен день – це війна, невизначеність, напруга, небезпека. Ми повинні пояснювати в Європі, що не варто очікувати швидких кардинальних змін, а розглядати цю війну як великий виклик для України" - наголосив він.

Нагадаємо, групу "Друзі європейської України" в Європейському парламенті було створено 10 грудня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.